EKSPERIMENTALNI PROGRAM

Ustavni sud odbacio tužbe roditelja zbog cjelodnevne škole: ‘Ne objašnjavaju razloge, moglo bi biti posljedica‘

Roditelji su prosvjedovali uz navode kako njihova djeca neće imati zadovoljavajuće uvjete, niti žele u školi biti cijeli dan

Ilustracija

 Cropix

Ustavni sud odbacio je tužbu roditelja učenika iz Novog Marofa i Draganića protiv sudjelovanja u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole. U rješenju suda je među ostalim navedeno kako se u podnesku tužbe ne objašnjavaju razlozi zbog kojih bi, u slučaju nepokretanja ustavnosudskog postupka, mogle nastati teške i nepopravljive posljedice za podnositelje tužbe.

Naime, skupina građana koji su se u medijima predstavljali roditeljima učenika OŠ Novi Marof i OŠ Draganić podnijela je u svibnju ustavnu tužbu nezadovoljna odabirom škola u eksperimentalni program. Prethodno su prosvjedovali uz navode kako njihova djeca neće imati zadovoljavajuće uvjete, niti žele da u školi budu "cijeli dan" te se pozivali na pravo odlučivanja o odgoju i obrazovanju njihove djece.

Tvrdili su kako su se u dva navrata roditelji većinski izjasnili protiv prijave na projekt cjelodnevne škole, a potom ih je "prevario" školski ravnatelj prijavivši školu u Novom Marofu u projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Odvjetnik Luka Mlinarić za Dnevnik Nove TV je izjavio kako su roditelji razočarani odlukom Ustavnog suda. "U tom smislu da smatraju kako Ustavni sud zapravo nije prepoznao njihovo pravo na odlučivanje o odgoju i obrazovanju njihove djece, te nametanje nekakvog eksperimentalnog programa kao nešto bitno i vrijedno donošenja meritorne odluke", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:20