‘NEMA OSNOVE‘

Ustavni sud odbacio zahtjev za nadzor nad kontroverznim izborima za istarskog župana, Miletić ostaje pobjednik

Ustavni sud napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora
Boris Miletić i Danijel Ferić
 Mirko Ferlin/Goran Šebelić/Cropix

Ustavni sud u srijedu je odbio žalbu SDP-ovog kandidata za istarskog župana Danijela Ferića na odluku Državnog izbornog povjerenstva (DIP) te odbacio njegov zahtjev za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora koje je od IDS-ova Borisa Miletića izgubio za samo 40 glasova.

U provedenom postupku Ustavni sud je ocijenio da osporenim rješenjem DIP-a nije povrijeđeno izborno pravo žalitelja te utvrdio da je njegova žalba neosnovana pa je stoga istu odbio, navode u priopćenju.

Ustavni sud je utvrdio i da Ferić u svom prijedlogu za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću drugog izbornog kruga za župana Istarske županije „nije naveo jasne i podrobne ustavnopravne argumente koji čine povredu izbornog postupka kao ni konkretne činjenice kojima potkrepljuje svoju pravnu argumentaciju i obrazlaže razloge za provođenje postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora u ovom slučaju”.

Ustavni sud u priopćenju napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ako od „zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka”.

DIP je na subotnjoj sjednici potvrdio da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se izbori za župana neće ponavljati.

Ferić, koji se smatra moralnim pobjednikom, ocijenio je ranije da je "rješenje DIP-a pokazalo da su izbori za župana u Istri kontaminirani" te da su nepravilnosti uočene na biračkim mjestima gdje IDS obnaša vlast.

Ferić: Pažljivo ćemo proučiti odluku Ustavnog suda

- Pažljivo ćemo proučiti odluku Ustavnog suda kojom se odbija naša žalba na rješenje DIP-aa, kao i rješenje Ustavnog suda kojim se odbija naš zahtjev za provedbom nadzora zakonitosti izbora za župana Istarske županije, nakon čega ćemo se obratiti javnosti, izjavio je SDP-ovac Danijel Ferić.

- Iz priopćenja je razvidno da Ustavni sud napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ukoliko od zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka, dodao je Ferić.

Miletić: Ustavni sud potvrdio volju birača, IDS je pobjednik

Javio se i Boris Miletić.

- Ustavni sud je potvrdio odluku DIP-a. Obrazloženja DIP-a i Ustavnog suda su detaljna, vrlo su jasna i obje njihove odluke nedvojbeno potvrđuju volju istarskih birača, izjavio je predsjednik IDS-a.

- Izbori su završili, mi smo se suočili sa svojim rezultatima i nastavljamo rasti na lekcijama koje smo naučili. Preporučujem SDP-u da učini isto. IDS je pobjednik izbora u Istarskoj županiji i vrijeme je da se okrenemo životnim pitanjima. Sezona je već stigla i namjeravam se potpuno posvetiti organizaciji posla u županiji kako bismo bili što brži, učinkovitiji i sto posto na raspolaganju ljudima, dodao je Miletić. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2021 16:27