PRIHVAĆENA SANADEROVA TUŽBA

Ustavni sud odbio produženje pritvora: Razlozi za Sanaderov zatvor više nisu 'dostatni'

Sudac istrage Županijskog suda morat će odlučiti o drugoj mjeri ili mjerama kojima će se zamijeniti istražni zatvor
Zagreb, 040709.13. Opci sabor Hrvatske demokratske zajednice. Na saboru bi izaslanici trebali prihvatiti ostavku predsjednika stranke Ive Sanadera, promijeniti stranacki Statut te izabrati novog predsjednika i vodstvo stranke.Na fotografiji: Premijer u ostavci Ivo Sanader tijekom obraèanja skupu.Foto: Damjan Tadic CROPIX
 Damjan Tadic CROPIX

ZAGREB - Ustavni je sud večeras ukinuo odluku Županijskog suda o ponovnom produljenju istražnog zatvora Ivi Sanaderu istaknuvši kako razlozi u rješenjima te odluke više nisu 'dostatni', priopćio je Sud na svojim internetskim stranicama .

Podsjetimo, istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu treba isteći najkasnije do 12. prosinca u 7 sati. Sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda morat će odlučiti o drugoj mjeri ili mjerama kojima će se zamijeniti istražni zatvor i osigurati prisutnost Sanadera na suđenju.

Ustavni se sud prilikom donošenja ove odluke pozvao na praksu Europskog suda za ljudska prava, naglašavajući da su stajališta tog suda obvezna poštovati sva sudska i pravosudna tijela RH.

- Sudac istrage i nadležno sudsko vijeće u osporenim rješenjima nisu prihvatili dinamički pristup koji zahtijeva Europski sud kod procjene 'dostatnosti' okolnosti prilikom donošenja rješenja o produljenju istražnog zatvora, uz koji je povezano i jamstvo koje je podnositelj ponudio', navodi se u priopćenju Ustavnog suda.

Dodaje se kako Ustavni sud ne odlučuje o jamstvu i drugim odgovarajućim mjerama osiguranja prisutnosti Sanadera na suđenju jer ima samo ovlast nadzora u pitanjima zaštite ljudskih prava. Odluka o produljenju zatvora bivšem premijeru tako je vraćena na Županijski sud, ocjenjujući da će sudac istrage do 12. prosinca, uvažavajući načelna stajališta Europskog suda, to i učiniti.

- Odluka o produljenju zatvora može prestati važiti i prije tog roka ako sudac istrage odredi mjere - navodi Ustavni sud.

Posljednje produljenje pritvora Sanaderu 17. je listopada odredio sudac istrage Krešimir Devčić , na prijedlog USKOK-a, zbog opasnosti od bijega. Tom je prigodom odbijena najviša jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa od 12,4 milijuna kuna.

Odluku suca istrage potom je potvrdilo i izvanraspravno vijeće nakon čega su Sanaderovi odvjetnici podnijeli ustavnu tužbu.

Ustavni sud je utvrdio da je produljenjem zatvora sud zanemario dinamiku promjene činjenica u razdoblju od prosinca 2010. do srpnja 2011., te od prvog rješenja o produljenju istražnog zatvora od 17. kolovoza 2011. do novog rješenja.

- U rješenjima o posljednjem produljenju istražnog zatvora riječ je o opetovanom formalističkom ponavljanju činjenica i argumenata - zaključio je Ustavni sud.

Prema procjeni Suda za opravdanje produljenja istražnog zatvora više nije "dostatno" ponovno pozivanje suca istrage i vijeća na događaj vezan uz Sanaderovo napuštanje teritorija Hrvatske u prosincu 2010. navođenjem da je isključivi motiv toga bilo izbjegavanje kaznenog progona.

Ustavni sud, naime, smatra da sudac istrage nije sagledao činjenice koje su se u međuvremenu dogodile, poput nemogućnosti raspolaganja novcem zbog blokade računa u bankama, odgovornosti u slučaju bijega za sudbinu članova obitelji i njegovih prijatelja koji su za njega dali jamstva, opće prepoznatljivosti, što bi stvorilo ozbiljnu zapreku bilo kakvoj potencijalnoj namjeri njegova skrivanja u zemlji i inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 22:17