DONESENA RJEŠENJA

Ustavni sud odbio tužbe Zorana i Zdravka Mamića, ali i Tome Horvatinčića

Podsjetimo, Zdravko Mamić je povodom presude Vrhovnog suda podnio i ustavnu tužbu, a Horvatinčić je par puta odgađao odlazak u zatvor

Horvatinčić i Mamići.

 Cropix

Ustavni je sud dijelom odbio, a dijelom odbacio ustavne tužbe braće Zorana i Zdravka Mamića kojima su tražili ukidanje osuđujuće pravomoćne presude Vrhovnog suda objavljene u ožujku ove godine. Vijest je prvi objavio RTL.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, rješenje kojim pada u vodu ustavna tužba braće Mamić doneseno je na sjednici svih sudaca Ustavnog suda, i to većinom glasova, dakle nije jednoglasno. Nikakve dodatne detalje vezane uz to rješenje nismo uspjeli doznati, a oni će biti poznati kada Ustavni sud objavi Rješenje o odbijanju, odnosno odbacivanju.

Ustavni je sud na sjednici održanoj 26. listopada ove godine odbio i ustavnu tužbu Tomislava Horvatinčića protiv odluke suca izvršenja sankcija koji je u srpnju ove godine naložio da ga se napokon, nakon višekratnih odgoda, uputi na izdržavanje zatvorske kazne od 4 godine i 10 mjeseci, na koju je pravomoćno osuđen u prosincu 2019. Iz šturoga zapisnika sa sjednice Ustavnog suda održane 26. listopada vidljivo je da su sjednici prisustvovali svi suci toga suda osim Mate Arlovića te da je odluka o odbijanju Horvatinčićeve tužbe donesena jednoglasno. Odluka niti više od 20 dana nakon donošenja još nije objavljena.

Mamići su u travnju ove godine podnijeli ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda kojom su zajedno s poreznim inspektorom Ivanom Pernarom i bivšim predsjednikom HNS-a Damirom Vrbanovićem osuđeni na zatvorske kazne i povrat protuzakonito stečene koristi zbog financijskih malverzacija u NK Dinamo. Zdravko Mamić je osuđen na 6,5 godina zatvora, njegov brat Zoran Mamić na 4 godine i osam mjeseci zatvora, Vrbanović i Pernar na kazne od tri, odnosno tri godine i dva mjeseca zatvora. Svi su osuđeni na povrat protupravno stečene imovinske koristi. Optužnica ih je teretila za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama, a pravomoćnom presudom je dokazano izvlačenje 80 milijuna kuna.

U ustavnoj tužbi Zdravo Mamić, koji se nalazi u bijegu u BiH, tvrdio je da mu je tom presudom povrijeđeno pravo na pravično suđenje, kao i presumpcija nevinosti jer je tijekom kaznenog postupka bio izložen medijskome linču. Tvrdio je da je suđenje provedeno pred osječkim Županijskim sudom kompromitirano jer je dvojici sudaca koji su sudjelovali u tom postupku dao pola milijuna kuna mita kako bi donijeli oslobađajuću presudu.​

Tomislav Horvatinčić prošloga je ljeta podnio ustavnu tužbu protiv odluke sutkinje za izvršenje sankcija Županijskog suda u Zagrebu da ga se nakon višekratnih odgoda uputi na izdržavanje dosuđene zatvorske kazne. U ustavnoj tužbi je tvrdio da su mu povrijeđena ustavna prava jer mu, s obzirom na bolesti od kojih kronično boluje, u zatvorskom sustavu nije osigurana potrebna zdravstvena skrb i rehabilitacija.

Horvatinčić je, podsjetimo, osuđen jer je u kolovozu 2011. upravljajući jahtom skrivio pomorsku nesreću u šibenskom akvatoriju u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro. U višegodišnjoj sudskoj sagi vođenoj pred Općinskim sudom u Šibeniku, sutkinja Maja Šupe ga je prvi put osudila na uvjetnu zatvorsku kaznu, u ponovljenom suđenju posve oslobodila zbog čuvene sinkope, a osuđen je na 4 godine i 10 mjeseci zatvora tek u trećem ponovljenom suđenju, kada je predmet dodijeljen drugom sucu. Županijski sud u Zadru tu je presudu potvrdio u prosincu 2019., ali je Horvatinčić godinu i pol dana od suda uspijevao ishoditi odgode odlaska na odsluženje kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:28