U ISTRAŽNOM ZATVORU

Ustavni sud odbio tužbu bivše ‘kninske kraljice‘: Josipi Rimac nisu povrijeđena ustavna prava

Istraga protiv Rimac u međuvremenu je proširena pa Uskok, u odnosu na nju, treba ispitati još 16 svjedoka
Josipa Rimac
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Ustavni sud odbio je tužbu bivše državne tajnice Josipe Rimac koja je tvrdila da su joj povrijeđena ustavna prava jer zagrebački Županijski sud nije uvažio njezinu žalbu na određivanje istražnog zatvora u aferi Vjetroelektrane.

Prigovore Josipe Rimac da su nadležni sudovi "propustili iznijeti dostatne razloge i okolnosti na temelju kojih su ocijenili nužnim odrediti istražni zatvor" Ustavni sud je nazvao neutemeljenima. Zaključio je i da su prilikom odlučivanja o istražnom zatvoru razmotrene mogućnosti primjene blažih mjera, ali one nisu ocijenjene opravdanima.

Obrana Josipe Rimac podnijela je i ustavnu tužbu zbog sporog ispitivanja svjedoka, no odluku Ustavnog suda još nisu dobili.

Istovremeno, Uskok je nastavio ispitivati svjedoke koji se tiču ostalih pritvorenih osumnjičenika, a neslužbeno se doznaje da je među ispitanim svjedocima i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U Remetincu ostaje samo prvoosumnjičena Rimac

Nakon puštanja ostalih suosumnjičenika u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na neispitane svjedoke ostaje samo bivša državna tajnica.

Istraga protiv Rimac u međuvremenu je proširena pa Uskok, u odnosu na nju, treba ispitati još 16 svjedoka.

Uz Josipu Rimac u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, koji je prvi pušten da se brani sa slobode.

U međuvremenu je Sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjev za određivanje pritvora drugoosumnjičenom vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću koji je po hrvatskom nalogu uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem.

Osumnjičeni i čelnici javnih tvrtki, pomoćnica ministra gospodarstva...

Pored spomenutih sedmero, Uskok u aferi Vjetroelektrane sumnjiči predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana i direktora Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića.

Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

U proširenju istrage Uskok Rimac, među ostalim, tereti da je utjecala na članicu Državne ispitne komisije Nadu Budimir kako bi Ana-Mari Škoro prošla državni ispit.

Na teret joj se stavlja i da je svoju sestru Biserku Vujić, uz pomoć okrivljenog Saše Dujmića zaposlila u šibenskoj Elektri, ali i da je u Zavodu za zapošljavanje u Otočcu zaposlila sina osumnjičenog Dražena Prše, glavnog urednika portala koji je trebao pisati o nezakonitim zapošljavanjima u HEP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 17:08