NADLEŽNA KOMORA

USTAVNI SUD ODLUČIO I liječnici privatnici moraju biti članovi Hrvatske liječničke komore

Po ocjeni Ustavnog suda, odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o liječništvu koje propisuju da svi liječnici moraju biti članovi Hrvatske liječničke komore u skladu su s Ustavom.

Pokušala ih je osporiti Hrvatska udruga ugovornih ordinacija koja je u veljači ove godine pokrenula postupak ocjene ustavnosti. Osporavali su članak 240. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i članak 35. Zakona o liječništvu.

Udruga ugovornih ordinacija tvrdi da Sabor pri donošenju Zakona o zdrastvenoj zaštiti nije obrazložio zašto se zdravstveni radnici moraju učlaniti u nadležnu komoru i zašto je zadržano ranije rješenje po kojemu je udruživanje u komore obvezatno te zašto one imaju javne ovlasti.

Smatraju da država može obavljanje javnih ovlasti u zdravstvu povjeriti nekim drugim organizacijama u kojima članstvo ne bi bilo obvezatno i koje ne bi imale ovlasti "provoditi postupke na svojim članovima". Kao primjer su naveli Centar za vozila Hrvatske i Hrvatski autoklub koji su ovlašteni za provođenje tehničkog pregleda vozila, a da pritom nisu svi vlasnici vozila obvezani biti članovi tih pravnih osoba.

Ustavni sud, međutim, ne vidi neustavnost u obvezatnosti udruživanja liječnika i drugih zdravstvenih radnika u posebne komore bez obzira na to u kojem obliku zdravstvenih ustanova rade.

- Takvo propisivanje uvjetovano je pravnom prirodom zdravstva kao javne službe koju, u prvom redu, obavljaju liječnici i drugi zakonom ovlašteni zdravstveni radnici - kazao je Ustavni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:55