PROTUUSTAVNI ČIN

Ustavni sud poništio Pravilnik po kojem je Kosor dobila stan

U slučaju premijerke prekršen je čak i neustavni pravilnik MORH-a jer stan od 90 kvadrata može dobiti petočlana obitelj
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Pravnilnik MORH-a na temelju kojeg je aktualna premijerka Jadranka Kosor stekla stan od 90 četvornih metara u Šeferovoj 4 u Zagrebu, protuustavan je. Naime, Ustavni sud Republike Hrvatske kojem je na čelu bio Smiljko Sokol, 14. studenog 2001.donio je odluku koja nalaže da se Pravilnik o dodjeli stanova i stambenih kredita povjerenih na upravljanje MORH-u donesen u travnju 1996. ukine u cijelosti.

U sastavu Ustavnog suda koji je ukinuo spomenuti Pravilnik MORH-a, uz Smiljka Sokola kao predsjednika suda, bili su suci: Marjan Hranjski, Petar Klarić, Mario Kos, Jurica Malčić, Ivan Matija, Jasna Omejec, Željko Potočnjak, Agata Račan, Emilija Rajić, Vice Vukojević i Milan Vuković. Odluka o ukinuću Pravilnika nalazi se u arhivi Ustavnog suda pod brojem U-II-163/2000.

Ocjena ustavnosti

Naime, ocjenu ustavnosti Pravilnika MORH-a, kolokvijalno nazvanog i “Šuškov pravilnik”, četiri godine nakon njegova donošenja, 2000. zatražio je Boris Ružić iz Pule. Ružić je smatrao da Pravilnik u nejednak položaj dovodi umirovljene vojne osobe u odnosu na aktivna, a aktive vojne osobe u odnosu na ratne strandalnike.

Pozabavivši se Pravilnikom ustavni suci su otkrili i da Pravilnik MORH-a temeljem kojeg je već bilo otkupljeno stotine vojnih stanova nikada nije objavljen u Narodnim novinama, pa je kao takav u suprotnosti s Ustavom. U članku 89. Ustav propisuje da prije nego što stupe na snagu Zakoni i drugi propisi državnih tijela moraju biti objavljeni u službenom listu RH .

Postupak za poništenje

Iako Pravilnik MORH-a proizvodi važne pravne učinke, on nikada nije objavljen u Narodnim novinama. Pravni učinci nastali primjenom Pravilnika ne poništavaju se automatski kad je Ustavni sud ukinuo Pravilnik, nego za svaki pojedinačni stan koji je po njemu otkupljen, trebalo bi pokrenuti postupak za poništenje. No, ni u jednom slučaju to, tvrde naši sugovornici, nije učinjeno”.

U slučaju Kosor prekršen je čak i neustavni pravilnik MORH-a. Prema njemu dvočlana obitelj mogla je dobiti vojni stan do 50 četvornih metara, tročlana do 60, četveročlana do 70, a peteročalna do 80 četvornih metara. Dvočlana obitelj Jadranke Kosor dobila je stan predviđen za peteročlanu obitelj.

Povoljne stanove dobili Šagolj, Beljo i niz generala

Velike vojne stanove koji kvadraturom nadmašuju broj članova njihovih obitelji uz povoljan otkup zbog “iznimnih zasluga za oružane snage i RH” dobili su i Smiljko Šagolj te Ante Beljo. Vojne stanove veće od 90 kvadrata uz povoljan otkup dobili su generali Vladimir Zagorec (150 kvadrata), Damir Krstičević (160 kvadrata), Ivan Korade (119 kvadrata), Ivan Kapular (134 kvadrata), Krešimir Ćosić (112 kvadrata), Slobodan Praljak (103 kvadrata), Mirko Norac (100 kvadrata) i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:10