UZ 3 IZDVOJENA MIŠLJENJA

Ustavni sud ponovno dao legitimitet svim korona odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite

Na dnevnom redu bili su im Zakon o civilnoj zaštiti i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i pojedine odluke Stožera
Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske
 Damjan Tadic/CROPIX

Početkom veljače Ustavni sud donio je više odluka kojima je još jednom dao za pravo Nacionalnom stožeru civilne zaštite u svim njegovim odlukama. Na dnevnom redu bili su im Zakon o civilnoj zaštiti i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i pojedine odluke Stožera.

Većina ustavnih sudaca nije našla ništa sporno u zakonskim propisima kojima je Nacionalni stožer ovlašten donositi mjere kojima se zadire u ustavna prava građana, a s ciljem suzbijanja pandemije covida-19. Uz svaku odluku išla su i tri izdvojena mišljenja.

Riječ je o sucima Lovorki Kušan, Goranu Selancu i sucu Andreju Abramoviću koji su i pri prijašnjim odlukama bili pri stavu da Nacionalni stožer ne djeluje u skladu s Ustavom.

Na ocjeni ustavnosti bile su i odluke Stožera o zabrani prelaska državne granice, ograničavanja okupljanja te zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta.

Ustavni sud je u skladu s prijašnjom praksom odlučivao o mjerama Stožera civilne zaštite nakon što su te mjere (poput zabrane napuštanja granica županija ovisno o mjestu prebivališta) već bile izvan snage. Svima je naknadno dao legitimitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:14