REAKCIJA STRUKE

'USTAVNI SUD PRAVILNO PROCIJENIO DA SU NEKE NOVINE DISKRIMINIRANE' HND pozdravlja odluku Ustavnog suda kojom svi dnevnici plaćaju niži PDV

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenio je danas pozitivnim odluku Ustavnog suda kojom se privremeno odgodila primjena Zakona o PDV-u na dnevne novine, prema kojemu su porez od pet posto plaćali samo dnevnici s najmanje 25.000 riječi.

Istaknuo je da je Ustavni sud pravilno procijenio da su neke novine time diskriminirane.

"Mislim da je u redu i pravično da svi dnevni listovi plaćaju nižu stopu i da nema diskriminacije kakva je uvedena u zakonu s 25.000 riječi. HND to pozdravlja", rekao je Duka za Hinu.

"Ova najava jasno govori u kojem će to smjeru ići, da je Ustavni sud pravilno procijenio da su neke novine diskriminirane u odnosu na druge a da za to nije bilo razloga i opravdanja", dodao je.

Podsjetio je da je HND predlagao i da ostali informativni listovi plaćaju nižu stopu PDV-a te da je njihova skupština krajem prošlog mjeseca predložila nižu stopu PDV-a i za elektroničke medije.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić smatra da se u ovoj odluci vidi rezultat diobe vlasti. "Ustavni sud je rekao svoje i nakon korekcije koja će, pretpostavljam, uslijediti na jesen, možemo očekivati jednu bolju odluku Vlade", rekao je.

Naglasio je da dobiva informacije s terena da su medijski izdavači koji su godinama odbijali potpisati statute medije odjednom jako požurili te da su potpisani statuti u većini medija.

"Pretpostavljam da će taj uvjet izdavači ispuniti", dodao je.

Iz Udruge novinskih izdavača danas se nije mogao dobiti komentar ustavnosudske odluke, a njezin donedavni predsjednik Boris Trupčević nije želio ništa komentirati.

Trupčević je direktor Styrije za Hrvatsku, izdavača Večernjeg lista i 24sata koji su se Ustavnom sudu i žalili zbog zakonske odredbe o 25 tisuća riječi. On je prije mjesec dana dao ostavku na mjesto predsjednika Udruge novinskih izdavača, zbog izjave premijera Zorana Milanovića da će svim izdavačima biti ostavljena porezna stopa od 10 posto, umjesto najavljenih pet posto, ako se nastavi s preispitivanjem prijedloga Zakona o PDV-u. Trupčević je ocijenio da se "diskriminirajući" Zakon o PDV-u donosi zbog animoziteta premijera i njegovih suradnika prema dnevnim novinama 24sata, čime se usputno i druge novine uzimaju kao taoci takve situacije. Njegovog nasljednika Udruga novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca bira sutra.

Jučerašnjom odlukom Ustavnog suda sve dnevne novine općeg informativnog karaktera sa statutom medija plaćat će do daljnjeg sniženu stopu PDV-a od 5 posto, a ne samo one koje imaju više od 25 tisuća riječi. Riječ je o privremenoj odluci, a konačna odluka o ustavnosti osporavane odredbe očekuje se početkom jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:39