GORDAN JADROKOVIĆ

‘Ustavni sud smatra da je način rada Sabora u epidemiji protuustavan, sada imamo tri opcije‘

Sporni je članak 293a Poslovnika kojim se de facto onemogućava repliciranje zastupnika tijekom rasprave zbog epidemioloških mjera
Predsjednik Sabora Gordan Jandrokovič
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Dražen Bošnjaković, sazvao je za idući tjedan sjednicu s temom načina rada Sabora nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju članka Poslovnika Hrvatskog sabora prema kojemu je bio ograničen broj zastupnika u sabornici.

Najavio je to predsjednik Sabora Gordan Jandroković navodeći kako Ustavni sud najviše zamjera što nije drugačije tehnički organiziran rad Sabora.

- Glavna zamjerka Ustavnog suda je da, ako smo omogućili svima elektronsko glasanje, da smo onda mogli i rad svim zastupnicima. Osnovni je prigovor da su zastupnici uskraćeni u raspravama i pravu na repliku - izjavio je Jandroković i konstatirao kako treba iskoristiti sve mogućnosti koje su na raspolaganju kako bi došlo do balansa zaštite zdravlja i kako bi svi zastupnici sudjelovali u raspravi.

Sportska dvorana nije dobra opcija

Podsjetio je i kako je ukinuta odredba Poslovnika prihvaćena u prošlom sazivu Sabora s visokim konsenzusom s obzirom na neizvjesnost oko korone.

- I klub zastupnika SDP-a koji je sad podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti je glasao za to - podsjetio je predsjednik Sabora te iznio tri moguća rješenja.

- Može se zadržati postojeći format uz mogućnost da zastupnici koji nisu u dvorani prate raspravu izvan nje, a da dolaze u sabornicu i repliciraju. To bi bila najmanja promjena i nisam siguran da bi bila u duhu onoga što je tražio Ustavni sud - rekao je Jandroković.

- Druga mogućnost je da tražimo drugi prostor u kojem bi sjedio 151 zastupnik, plus popratne službe Sabora, plus novinari. To bi značilo da bi se morala uzeti sportska dvorana i ta opcija ne bi bila dobra, ali je ostavljam za raspravu - prezentirao je drugu mogućnost.

- Treća opcija je da radimo u Saboru, ali da se plenarna sjednica održava u velikoj vijećnici, maloj vijećnici i još tri dvorane. To mi se čini najrealnija opcija. To će tražiti ulaganja u tehničku opremu. U svim dvoranama će morati biti kamere, razglas, ekrani. Ovo je po meni jedini način da ispoštujemo ovo što je tražio Ustavni sud, da svi mogu nazočiti sjednici i sudjelovati u raspravi kad to žele, a ne samo u trenutku kad se nalaze u sabornici - naveo je predsjednik Sabora uz napomenu da će se o tome raspraviti.

Na pitanja novinara prokomentirao je i polemiku između predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

- Meni nije najnormalnije da nekoga ujutro uvrijedite, a onda ga popodne pozovete na kavu. Sjednicu VNS-a treba pripremiti, ali i smanjiti tenzije. Meni su bliža razmišljanja predsjednika Vlade, ali treba spustiti tenzije. U prvom redu je covid, a predsjednik Republike se ne bavi time. On se povodi za osobnim stavovima i polemizira s onima koji drugačije razmišljaju. Treba i predsjedniku Vlade omogućiti da radi svoj posao. Ne znam radi li to predsjendik Republike jer nema drugog posla, ali mi se čini da namjerno izaziva konflikte - rekao je Jandroković.

'I SDP je dolijevao ulje na vatru'

Na njegovoj konferenicji za tisak riječi je bilo i o govoru mržnje.

- Svi radimo istu pogrešku i vraćamo se unazad. Mogli bi govoriti koliko je radikalizacije izazvala SDP-ova vlada s Lex Perković. Nisu iz SDP-a nevinašca. I oni su dolijevali ulje na vatru. Sjetite se izjava Nenada Stazića - rekao je Jandroković te ukazao na to da smo u teškim vremenima jer osim radikalizacije imamo i covid te posljedično i ekonomsku krizu.

- Mi 2015. godine nismo imali covid i ovakvu ekonomsku situaciju. Ova situacija od nas traži razboritost i uvažavanje drugačijega. Unutar svake stranke ima onih koji raspiruju tenzije, ali i onih koji se trude biti razboriti. I to nije samo u HDZ-u i SDP-u. Pogledajte i u drugim strankama, u Domovinskom pokretu, Mostu, Katarinu Peović iz Možemo!. Ima onih koji namjerno nadolijevaju ulje na vatru jer misle da će tako dobiti veću podršku javnosti - kaže predsjednik Sabora i navodi kako je situacija takva da svaka riječ može zapaliti vatru.

- Dečko koji je došao pred Vladu i pucao nije to napravio sam od sebe, on je za to bio verbalno pripreman. Zato ponavljam da treba smiriti tenzije. Ovo nije uobičajeno vrijeme - apelirao je Jandroković.

Na daljnja pitanja o Milanoviću odgovorio je kako mu je besmisleno komentirati predsjednika Republike. On, kaže, svaki dan istupa i ostavlja neke poruke.

Ipak je prokomentirao njegovu prepisku s Povjerenstvom za utvrđivanje sukoba interesa.

- I ja sam štićena osoba, ali ne mogu naručiti helikopter kad želim i otići kamo želim. Nije u redu kad negdje možeš otići automobilom, a odeš brodom ili helikopterom. Neću presuđivati, ali mi je neprihvatljivo da predsjednik na pitanje je li bio na ljetovanju odgovara da to ne želi reći. Predsjednik ima pravo na polemiku s Povjerenstvom, ali treba reći tko se od nas kamo kreće i zašto. Treba utvrditi je li opravdano išao na Mljet ili nije - zaključio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:27