KONFERENCIJA

USTAVNI SUD U RALJAMA BROJNIH AFERA Sutra konačno prekidaju šutnju, sazvali su pressicu, bit će riječi i o švicarcu

 Marko Todorov / CROPIX

Ustavni sud je za četvrtak, nakon dugo vremena, sazvao konferenciju za novinare na kojoj će, kako je najavljeno, biti riječi o "aktualnim događanjima u vezi s Ustavnim sudom" te postupcima ocjene ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju.

Suci najvišeg pravosudnog tijela u posljednje su se vrijeme našli u više afera, a neke od njih predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec komentirala je tek priopćenjem. Tako je prošloga tjedna izbjegla novinare koji su tražili komentar o navodnom plagijatu znanstvenog rada njezine zamjenice Snježane Bagić.

Prema pisanju Jutarnjeg lista sutkinja Snježana Bagić je u članku iz 2014. prepisala cijela poglavlja rada koji je njen kolega objavio 2012. Jutarnji list navodi da je "od 17 stranica stručnog članka Snježane Bagić koji joj je nedavno objavila Fondacija Centra za javno pravo, gotovo polovica teksta do u zarez identična znanstvenom članku koji je 2012. s naslovom 'Reagiranje ustavnih sudova na negativne kritike njihovih odluka' u Pravnom vjesniku što ga izdaje Pravni fakultet u Osijeku objavio glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić".

Novinari su Omejec željeli pitati i o tajnim izvidima koje je, također prema medijskim tvrdnjama, Uskok pokrenuo protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, Paška Dodića, i potpredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića te sutkinje Ustavnog suda Slavice Banić i jedne savjetnice na Ustavnom sudu, zbog sumnji da su pokušali izlobirati rušenje dijelova Zakona o sportu. No, nakon tjedan dana osobe 'pod mjerama' su doznale da su pod tajnim nadzorom policije pa nije dokazana tvrdnja da su Mamić i Vrbanović doista pokušali privoljeti sutkinju Ustavnoga suda da 'sruši' zakon.

Predsjednica Ustavnog suda reagirala je nakon medijskih napisa o pokušajima utjecaja na Ustavni sud priopćenjem u kojem je istaknula da su pokušaji politizacije i instrumentalizacije Ustavnog suda apsolutno zabranjeni i da nitko nije iznad zakona i Ustava.

Priopćenjem se oglasila i nakon što je u Jutarnjem listu objavljen intervju s bivšim koordinatorom Udruge Franak pod naslovom "Lalovac mi je rekao da su banke, neki iz HDZ-a i Ustavni sud dogovorili kako neće biti konverzije". Ministar financija Boris Lalovac potom je izjavio da je čuo za priče o navodnom dogovoru bankara, oporbe i Ustavnog suda da zakonsko rješenje za kredite u 'švicarcima' padne nakon izbora, ali da on takve informacije nije širio.

Omejec je, pak, sve informacije o Ustavnom sudu objavljene u spornom intervjuu nazvala netočnim i neistinitim. "Tim i sličnim manipulacijama u javnom prostoru prijeđene su sve dopuštene granice ponašanja sukobljenih strana tj. udruga i njihovih članova, ministra financija, banaka i drugih zainteresiranih u slučaju švicarskog franka", navela je Omejec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 05:23