IDE NA POPRAVNI

USTAVNI SUD U REKORDNOM ROKU SRUŠIO OBITELJSKI ZAKONBio je na snazi samo šest dana

Nikada ranije Ustavni sud nije ovom brzinom reagirao na neki zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona
Zagreb, 300614.Ured pravobraniteljice za djecu, Teslina 10. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klaric organizirala je raspravu Pravni polozaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu koju je otvorila s ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opacic.Na fotografiji: Milanka Opacic - ministrica socijalne politike i mladih.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Ustavni sud poslao je danas novi Obiteljski zakon na popravni ispit, samo šest dana od njegova stupanja na snagu!

- Ustavni je sud uvidio nejasnoće u prijelaznim i završnim odredbama. Stoga je poslao izvješće Saboru, upozorio na te nelogičnosti i tražio da se one otklone prije primjene Zakona - neslužbeno nam je potvrđeno na Ustavnom sudu. To znači da Obiteljski zakon u novoj saborskoj proceduri treba popraviti te ga ponovno izglasati. Nije nam poznato da je Ustavni sud ikada prije ovom brzinom reagirao na neki zahtjev za ocjenu ustavnosti izglasanog zakona.

Bez iznenađenja

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić, čije je Ministarstvo predlagatelj Zakona, nije osobito iznenađena ovom odlukom Ustavnog suda.

- To je takav zakon, tiče se svih građana i mnogima smetaju njegove odredbe. Upoznata sam s činjenicom da je Ustavni sud poslao izvješće Saboru. Međutim, Sabor radi do 15. srpnja i neće stići odraditi sve što treba vezano za Obiteljski zakon. Mi ćemo, unatoč tome, krenuti s pripremama, pa neka Ustavni sud poslije to ruši ako misli da je to dobro za građane - kaže Opačić.

Novi Obiteljski zakon, koji je pripreman gotovo dvije godine, a cijelo je vrijeme trpio ozbiljne kritike, izglasan je u Saboru početkom lipnja, objavljen je u Narodnim novinama 20. lipnja, a stupio na snagu osam dana kasnije, 28. lipnja. Međutim, većina odredbi tog zakona počinje se primjenjivati 1. rujna, a jedan dio i 1. siječnja 2015. godine.

Problem za Vladu

- Prije toga na snazi su zapravo tek odredbe koje nam omogućavaju kvalitetnu pripremu. Prije svega, radi se o osnivanju Centra za posebna skrbništva, koji će zapošljavati odvjetnike s pravosudnim ispitima, a koji će pak na sudu zastupati djecu u konfliktnim razvodima, interese osoba pod skrbništvom i druge. Nama trebaju ova dva mjeseca, srpanj i kolovoz, da sve to pripremimo. Pa ako Ustavni sud sve vrati na staro - neka vrati. Zanimljivo je da Ustavni sud ima nekoliko stotina obiteljskih predmeta na koje godinama nije reagirao. Da je ovako hitno reagirao, sad bismo imali praksu i mnoge bi stvarti bile daleko lakše - kaže ministrica Opačić.

Ustavni je sud u svojem izvješću Saboru utvrdio da je novim zakonom povrijeđena vladavina prava, jer, zbog različitih rokova, u istom će razdoblju vrijediti dva zakonska akta istog imena (Obiteljski zakon) koji pak na različite načine reguliraju isto pravo.

Odmah u Sabor

Stoga Ustavni sud na kraju zaključuje da Sabor odmah mora uskladiti članke prijelaznih odredbi te utvrđuje da Obiteljski zakon nije na snazi do 1. rujna 2014. godine, osim nekolicine njegovih članaka, koji se upravo odnose na osnivanje Centra za posebna skrbništva. Meritumom Zakona, ističu, bavit će se u narednom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:09