Ustavni sud ukinuo zabranu rada nedjeljom

ZAGREB - Ustavni sud jednoglasno je ukinuo zabranu rada nedjeljom, odnosno dijelove Zakona o trgovini kojima se reguliralo to pitanje. Odluka stupa na snagu odmah što znači da trgovci već od ove nedjelje mogu nesmetano raditi.



U obrazloženju Ustavni sud kaže da propisivanje zabrane rada nedjeljom ne opravdava proklamirani cilj zaštite radnika te da posljedice njezine primjene izazivaju prekomjeran teret trgovcima.



Uređenje radnog vremena kako je to riješeno sadašnjim Zakonom o trgovini, obrazložio je Ustavni sud, narušava ustavom zajamčena prava trgovaca bez opravdanog razloga. Po ocjeni Suda, ovako postavljena zabrana rada nedjeljom imala je i previše iznimaka koji su trgovce međusobno dovodili u neravnopravan položaj.



U raspravi je istaknuto da je Vlada donošenjem ovakvog Zakona o trgovini praktično ušla u zonu radno-pravnih odnosa koji se zapravo rješavaju Zakonom o radu. Taj se dio odnosi na argumente kojima se ta zabrana opravdavala učestalim kršenjem prava radnika u trgovini koji često nisu bili dodatno plaćeni za rad nedjeljom.



Ustavni sud je u zaključku iznio mišljenje da njihova današnja odluka o ukidanju zabrane rada nedjeljom ponovno uspostavlja ravnotežu između prava onih koji rade, poduzetničkih sloboda te općeg interesa.



Ovo je drugi put da je Ustavni sud poništio odluku o zabrani rada nedjeljom. Prvi put je to napravio u travnju 2004. kada je također istaknuo da se takvim odredbama zadire u ustavom zajamčenu jednakost poduzetnika na tržištu.



Inače, Ustavni sud je zaprimio čak devet zahtjeva za ocijenu ustavnosti ovakvog rješenja zabrane rada nedjeljom. Većinu su podnijeli veliki trgovački lanci, jednu je podnio mali trgovac iz Tenje, a svoj prijedlog podnijelo je i Općinsko vijeće Općine Stupnike u kojoj se nalazi nekoliko velikih šoping centara.



U međuvremenu je pritisak na Vladu da se ukine neradna nedjelja u dućanima, počeo dolaziti sa svih strana. Vlasnici trgovina, ekonomisti, oporba, pa i predsjednik države Stjepan Mesić upozoravali su kako kriza koja je zahvatila Hrvatsku definitivno nije vrijeme da se dućanima stavlja ključ u bravu.









Veronika Rešković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:54