SLUČAJ SAVJETNICA

USTAVNI SUD USVOJIO TUŽBU TOMISLAVA KARAMARKA 'Ovo je jedina normalna i pravična odluka. Htio sam spasiti Hrvatsku od enormnog financijskog gubitka'

 Boris Kovačev / CROPIX

Ustavni sud je uvažio tužbu Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, javlja N1. Ta je odluka donesena većinom glasova na sjednici Ustavnog suda koja je održana 2. srpnja, a njome je ukinuta presuda Visokog suda i ona Upravnog suda. Predmet se vraća na Upravni sud, stoji u zapisniku sa sjednice.

"Ovo je jedina normalna i pravična odluka. Nisam bio u sukobu ineresa. Htio sam spasiti Hrvatsku od enormnog financijskog gubitka", izjavio je Karamarko za N1.

U izjavi Hini Karamarkova odvjetnica Vesna Alaburić kazala je da bi obrazloženje Ustavnog suda trebala dobiti u petak, ali da iz zaspisnika sa sjednice održane 2. srpnja proizlazi da su ukinute odluke Upravnog i Visokog upravnog suda.

Alaburić je kazala da je Ustavni sud izbjegao vrednovati odluku Povjerenstva. "Ta je odluka nepravilna i nezakonita po mnogim kriterijima pa vjerujemo da ćemo u ponovljenom sporu to i dokazati", izjavila je Alaburić.

Kad je u veljači prošle godine Tomislav Karamarko podizao ustavnu tužbu protiv odluke Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju “savjetnica”, malo tko je vjerovao da ima velikih izgleda za uspjeh jer je odluku Povjerenstva prethodno već potvrdio zagrebački Upravni sud, a zatim Visoki upravni sud, odbivši Karamarkove žalbe.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, sudjelujući o raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om, bio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja obnašanja dužnosti. Karamarko je, konstatiralo je Povjerenstvo, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko iz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

Za povredu načela obnašanja dužnosti definiranih u članku 5. sadašnjeg Zakona o sprečavanju sukoba interesa nije predviđena financijska kazna. Međutim, javna odluka Povjerenstva - da je neki dužnosnik obavljajući svoj posao povrijedio načela poštenog, odgovornog i časnog postupanja i da je povrijedio vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene mu dužnosti - ima moralnu težinu veću i od financijske kazne. Povjerenstvo je već više od 40 puta posegnulo za izricanjem te mjere, a Karamarko je u lipnju 2016. nakon njezina izricanja podnio ostavku na dužnosti potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a.

Kako smo ranije u lipnju pisali pozivajući se na sugovornike bliske Ustavnom sudu, usvajanje Karamarkove ustavne tužbe značilo bi da je Povjerenstvo za sukob interesa pogriješilo jer je preširoko shvatilo svoje ovlasti u nizu slučajeva u kojima je utvrdilo da su državni dužnosnici povrijedili načela djelovanja.

Premijer je, tvrde isti izvori, zahtjevom za izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković samo dan prije nego što je to tijelo trebalo odlučiti o njegovu slučaju zapravo kupio vrijeme do odluke Ustavnog suda u slučaju Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:57