ŠTO SADA

USTAVNI SUD UVAŽIO KARAMARKOVU TUŽBU Hoće li se nakon ove odluke Povjerenstvu za sukob interesa 'skresati' ovlasti?

 
Tomislav Karamarko
 Goran Mehkek / CROPIX

Ustavni sud uvažio je ustavnu tužbu Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva za sukob interesa koja je toga političara potaknula da se u lipnju 2016. povuče s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, a zatim s dužnosti predsjednika HDZ-a. Vijest da je Ustavni sud donio odluku na sjednici održanoj 2. srpnja prva je donijela Televizija N1 koji je objavila dio zapisnika sjednice Ustavnog suda na kojoj je odluka donesena. Iz zapisnika je vidljivo samo to da Ustavni sud nije ulazio u meritum odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Karamarko nego je ukinuo presudu Upravnog suda u Zagrebu i Visokog upravnog suda i vratio je tim sudovima na ponovno odlučivanje.

Odluka Ustavnog suda koja je donesena većinom glasova, a ne jednoglasno, bit će objavljena u petak. Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, za odluku je glasalo 10 od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda. Doznajemo da dio sudaca piše i izdvojena mišljenja koja će također biti objavljena u petak i ona su dio odluke Ustavnog suda.

Tek nakon objave bit će jasno na koji je način Ustavni sud argumentirao odluku o uvažavanju Karamarkove ustavne tužbe. Kako neslužbeno doznajemo, Ustavni sud nije ulazio u to je li odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u slučaju Karamarko ustavnopravno valjana ili ne nego je samo konstatirao da su Upravni sud u Zagrebu kojemu se Karamarko žalio na odluku Povjerenstva, a zatim i drugostupanjski Visoki upravni sud, koji je donio pravomoćnu presudu, povrijedili njegovo ustavno pravo na pravično suđenje jer se nisu očitovali o svim navodima Karamarkove žalbe. Uvažavajući Karamarkovu ustavnu tužbu, Ustavni sud je od Upravnog suda zatražio da ponovno odlučuje o Karamarkovoj žalbi na odluku Povjerenstva. Najkraće rečeno, nakon odluke Ustavnog suda u slučaju Karamarko ovlasti Povjerenstva još nisu "skresane", ali su širom otvorena vrata da to učini Upravni sud u ponovljenom suđenju.

A da se uvažavajući Karamarkovu ustavnu tužbu Ustavni sud nije očitovao o meritumu odluke Povjerenstva, potvrđuje i komentar koji smo dobili od odvjetnice Vesne Alaburić koja je s odvjetnikom Ivom Farčićem pisala Karamarkovu ustavnu tužbu.

"Treba pričekati odluku Ustavnog suda, ali iz zapisnika vidim da je on samo konstatirao da je Upravni sud povrijedio Karamarkovo pravo na stvarnu i učinkovitu pravnu zaštitu i pravo na pravično suđenje. Ustavni sud je izbjegao evoluirati odluku Povjerenstva koja je po našem mišljenju nepravilna i nezakonita po nizu kriterija. Vjerujem da ćemo u ponovljenom postupku pred Upravnim sudom to i dokazati", kazala je Alaburić.

Iako se ne zna hoće li Upravni sud u ponovljenom postupku promijeniti svoje ranije stajalište, Tomislav Karamarko odluku Ustavnog suda tumači kao svoju veliku pobjedu. Izjavio je kako je to jedina normalna i pravična odluka te kako nije bio u sukobu interesa već je htio spasiti Hrvatsku od financijskog gubitka.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković bila je suzdržanija, kazavši da ne može komentirati odluku Ustavnog suda dok ne vidi njezino obrazloženje, ali je izrazila nadu da im ta odluka neće onemogućiti vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u odluci iz lipnja 2016. konstatiralo da je Tomislav Karamarko prešućivanjem privatnih veza s lobistom mađarskog MOL-a Josipom Petrovićem kao i prešućivanjem bivših poslovnih veza svoje supruge s Petrovićem povrijedio članak 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji dužnosniku nalaže da u obavljanju dužnosti mora postupati odgovorno, savjesno i nepristrano kako bi očuvao vlastitu vjerodostojnost i vjerodostojnost povjerene mu dužnosti. Povjerenstvo je konstatiralo da je Karamarko povrijedio i članak 2 Zakona jer je zagovaranjem povlačenja Hrvatske iz arbitražnih sporova o Ini bio u potencijalnom sukobu interesa.

Odluka Ustavnog suda u ovom slučaju iščekuje se s napetošću upravo zbog članka 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa i to ne samo zbog Tomislava Karamarka nego i niza drugih signala koji upućuju na to da bi postojeće ovlasti Povjerenstva da odlučuje o povredi načela obnašanja dužnosti opisane u tome članku mogle biti dovedene u pitanje. Podsjetimo, sudac Upravnog suda u Zagrebu Bojan Bugarin početkom svibnja ukinuo je odluku Povjerenstva u kojoj se konstatira da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povrijedio načela djelovanja jer je njegov ured više od godinu dana Povjerenstvu uskraćivao traženu dokumentaciju.

Najzanimljiviji je, međutim, onaj dio Bugarinove presude u kojoj taj sudac iznosi stajalište da Povjerenstvo uopće nema pravo odlučivati o tome je li državni dužnosnik povrijedio načela obnašanja dužnosti definirana u članku 5 Zakona, jer tijelo koje građani nisu izabrali na neposrednim izborima (članove Povjerenstva bira Sabor) nema pravo odlučivati o tome krše li neposredno izabrani dužnosnici načela opisana u članku 5. Znakovito je da je i sam premijer Plenković u nedavnom zahtjevu za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz odlučivanja o tome je li on kao premijer povrijedio načela obnašanja dužnosti u slučaju lex Agrokor ustvrdio da treba preispitati ima li to tijelo ovlasti odlučivati o kršenju načela obnašanja dužnosti.

Iako kršenje članka 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne povlači za sobom novčanu kaznu, odluke Povjerenstva u kojima se konstatira da je neki dužnosnik povrijedio načela obnašanja dužnosti vrlo su neugodne za ugled toga dužnosnika.

Novaković: Vjerujem da ćemo i dalje voditi postupke za povrede načela obnašanja javne dužnosti

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u srijedu kako vjeruje da će povjerenstvo i dalje moći voditi postupke koji se tiču povrede načela obnašanja javne dužnosti.

Ustavni sud usvojio je ustavnu tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju "savjetnica", zbog kojega je Karamarko otišao s političkih dužnosti.

Novaković nije željela komentirati odluku Ustavnog suda dok ne vidi obrazloženje i izdvojeno mišljenje. "U ovom trenutku ne mogu reći puno, s obzirom da u zapisniku koji je objavljen nema obrazloženja. Više ćemo znati u petak kada vidimo obrazloženje", rekla je Novaković novinarima u Hrvatskom saboru.

U ovom se trenutku čini da nije ukinuta odluka povjerenstva, postupak se vraća na Upravni sud i čini se, suprotno našim strahovanjima, da i dalje možemo voditi postupke povodom načela obnašanja javne dužnosti, kazala je Novaković.

No, ipak ne može tvrditi da to neće imati dugoročne posljedice na neke odluke jer ne zna ni obrazloženje niti kako će izgledati ponovni postupak pred Upravnim sudom.

"Karamarkovi odvjetnici naveli su u tužbi da povjerenstvo uopće ne bi trebalo odlučivati o takvim stvarima, ali to ćemo moći komentirati u petak kada vidimo obrazloženje i izdvojeno mišljenje. Do tada nastavljamo po svome", najavila je.

Nemaju očekivanja od novog ministra uprave

S obzirom da je u izradi novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, na kojem je počeo raditi sada već bivši ministar uprave Lovro Kuščević, Novaković od novog ministra ili ministrice uprave nema nekakva očekivanja.

"Svi znamo da je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa negdje u proceduri. Poznat je stav povjerenstva da zakon, ako neće donijeti nikakva poboljšanja, ne treba ni donositi. Čekamo imenovanje i vidjet ćemo kako ćemo dalje, a mi apsolutno vjerujemo da postoji prostor za poboljšanje zakona u odnosu na ono što je 'procurilo' u javnost", poručila je Novaković.

Što se tiče predmeta premijera Andreja Plenkovića i njegova zahtjeva za izuzećem Novaković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa ističe da iz Sabora još nisu dobili nikakav odgovor, iako su prošla već dva-tri tjedna.

"Poslali smo požurnice, očitovao nam se Upravni sud koji smatra da je nenadležan, žalili smo se i sada čekamo odluku Visokog upravnog suda. Čekamo još odgovor Sabora ako smatra da je nenadležan kako bismo mogli ići prema Ustavnom sudu koji bi donio konačnu odluku tko je nadležan", kaže Novaković.

Imovinska kartica Lovre Kuščevića još uvijek je u redovnoj provjeri, a Novaković misli da će danas ili sutra izaći zaključak o tome. Dodala je kako je u tijeku i provjera imovinske kartice ministra državne imovine Gorana Marića. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:28