VELIKI PREOKRET

USTAVNI SUD UVAŽIO TUŽBU Bandić je na slobodi, vraća se 15 milijuna kuna jamčevine!

 Dragan Matic / CROPIX

19:10 NOVO U 19:10 je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izašao iz pritvora u Remetincu.

Nakon izlaska nije davao nikakve izjave, rekao je samo 'Hvala, hvala svima' i sjeo u auto u kojem ga je čekao suradnik Dragutin Ferenčak.

FOTOGALERIJA: Izlazak Milana Bandića iz zatvora i dolazak u Bužanovu

---------------------------------------------------------------------------------------

Ustavni sud RH prihvatio je ustavnu tužbu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, objavljeno je na web stranicama tog suda. Zbog te odluke Ustavnog suda odgođeno je za danas zakazano ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu je sudac istrage Zdenko Posavec trebao odlučivati o produljenju istražnog zatvora Milanu Bandiću.

Bandićevi branitelji podnijeli su ustavnu tužbu vezano za novo rješenje o pokretanju i proširenju istrage kojim ga USKOK tereti za poticanje svjedokinje Vide Demarin na davanje lažnog iskaza, kao i za krivotvorenje dokumentacije i sprječavanje dokazivanja. Upravo zbog toga Bandić je prije mjesec dana ponovno završio u istražnom zatvoru u Remetincu te mu je, zbog kršenja uvjeta jamstva u osnovnoj istrazi u slučaju Agram, naplaćeno jamstvo od 15 milijuna kuna koje je dao lani prilikom puštanja na slobodu.

Optužbe USKOK-a odnose se na slike, skulpture i razne plakete koje su tijekom pretresa prošle godine zaplijenjene u dva Bandićeva prostora. Bandića USKOK tereti da je nagovarao Demarin da promijeni iskaz i potvrdi da su te slike već ranije darovane Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, u kojoj je svjedokinja bila predsjednica upravnog vijeća, te da su samo pohranjene u njegovim prostorima. Usto, tereti ga se i da je krivotovrio, odnosno antidatirao dokumet identičnog sadržaja te ga koristio u postupku na Vrhovnom sudu, kako bi spriječio blokadu slika procijenjene vrijednosti od oko 420.000 kuna.

Nakon što je rješenje USKOK-a postalo pravomoćno, kao i odluka o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora Milanu Bandiću i naplati novčanog jamstva, njegovi su se odvjetnici obratili Ustavnom sudu smatrajući da su u ovom postupku prekršena njegova ustavom zajmčena prava.

Ustavni sud ukinuo je sva spomenuta sudska rješenja, a prije nekoliko minuta na sudu se pojavio i sudac istrage Posavec u pratnji Bandićevih odvjetnika te se očekuje da će uskoro potpisati odluku o puštanju Bandića na slobodu. Izlazak zagrebačkog gradonačelnika iz pritvora očekuje se u nekoliko idućih sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 13:29