ODLUKA

Ustavni sud: Visoki kazneni sud koji bi vodio Ivan Turudić nije neustavan

Takvo je stajalište zauzela većina ustavnih sudaca na prošlotjednoj stručnoj sjednici
Ivan Turudić
 Neja Markičević/Cropix

Visoki kazneni sud čije je osnivanje bivši ministar pravosuđa povjerio sucu Ivanu Turudiću je nepotreban, ali nije neustavan. Takvo je stajalište zauzela većina ustavnih sudaca na prošlotjednoj stručnoj sjednici Ustavnog suda.

Prema neslužbenim informacijama, s Ustavnog suda za ustavnost se izjasnilo devet sudaca, dvoje sudaca se nije izjasnilo, a dvoje nije glasalo jer su kao saborski zastupnici sudjelovali u donošenju zakona kojim se osnovao sud nadležan za žalbe u kaznenim predmetima.

Sjednica na kojoj će ustavni suci donijeti konačnu odluku trebala bi se održati vrlo brzo, vjerojatno već idućeg utorka.

Premda postoje teoretske šanse da Ustavni sud promijeni svoj stav, one su, uvjerava nas naš izvor, gotovo nikakve.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Visokoga kaznenog suda koncem prošle godine podnijela su dva SDP-ova saborska zastupnika, sadašnji predsjednik SDP-a Peđa Grbin i sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić. Neustavnost suda nalazili su u tome što se njime narušava ustavni položaj Vrhovnog suda kao najvišeg suda u državi.

Odlučivanje o žalbama

Sporno im je što je zakonskim odredbama iz 2008. godine bilo propisano da Visoki kazneni sud u drugom stupnju odlučuje o žalbama na presude općinskih i županijskih sudova, dok bi prema zakonskim odredbama iz 2013. godine taj sud trebao odlučivati u drugom stupnju samo o žalbama na presude županijskih sudova.

Vrhovnom sudu bi ostalo baviti se samo izvanrednim pravnim lijekovima, čime bi se, isticali su Grbin i Miljenić, ozbiljno dovela u pitanje njegova Ustavom propisana zadaća, odnosno osiguravanje jedinstvene primjene prava.

Sud je trebao početi s radom 1. siječnja ove godine, no predlagatelji ocjene njegove ustavnost zatražili su privremenu mjeru zabrane njegova rada dok se ne donese konačni pravorijek o (ne)ustavnosti.

Ustavni sud je tu mjeru donio pa sud, unatoč tome što je za njega već pronađen prostor i imenovano 11 sudaca (među kojima je i Turudić za kojega se smatra da će biti predsjednik suda) još nije započeo s radom.

Istekao mandat

Kontroverze vezane uz Visoki kazneni sud postoje od njegova početka, od same ideje, a posebno kada je bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio sucu Turudiću da bude njegov osnivač.

Oglasilo se više pravnika koji su smatrali da je Turudićevim imenovanjem bivši ministar pravosuđa prekršio zakon. Po zakonu je osnivanje Visokoga kaznenog suda trebalo povjeriti sucu višeg suda.

Kako je Turudić sudac Županijskog suda u Zagrebu, a Visoki kazneni sud u hijerarhiji treba biti iznad županijskih sudova, a ispod Vrhovnog suda, smatralo se da je ministar pogriješio.

Pravnici uvjereni da Bošnjaković nije smio Turudiću povjeriti osnivanje suda tvrdili su da je taj posao trebao biti povjeren sucu Vrhovnog suda.

U međuvremenu Turudiću istječe drugi mandat 1. siječnja iduće godine na čelu Županijskog suda u Zagrebu i više se nije mogao kandidirati na tu dužnost, pa će ostati "obični" županijski sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2020 01:02