PANEL U HND-U

Ustavni sudac o SLAPP tužbama: One nisu samo napad na slobodu medija, nego i na demokratski i pravni sustav

- Nemojte ulaziti u samocenzuru zbog mogućih pogrešaka tijela vlasti, poručuje Selanec

 Vesna Alaburić, Vanja Jurić, Dunja Duić, Goran Selanec

 Zeljko Puhovski/Cropix

"Pravna regulacija SLAPP-a - strateških tužbi protiv kritičkih glasova u Hrvatskoj i EU" bio je naslov panela koji je održan u ponedjeljak u Hrvatskom novinarskom društvu.

Iako nema jedinstvene definicije što su SLAPP tužbe, riječ je tužbama protiv medija, ali i protiv aktivista i nevladinih organizacija koje su očito neosnovane i zlonamjerne, a jedan od ciljeva im je ograničiti i obeshrabriti medije i novinare.

- One nisu samo napad na slobodu medija nego i napad na demokratski i pravni sustav jer kad zloupotrebljavate sustav i pravo pristupa sudu, zlorabite ga i napadate temeljne vrednote sustava i pravnog poretka - rekao je među ostalim Goran Selanec, sudac Ustavnog suda, koji je bio jedan od panelista.

- Suci često usvajaju sve dokazne prijedloge i često zapravo tek kad počnu pisati presude upuste se u suštinu predmeta, a da to učine na početku, odmah bi mogli prepoznati da su pojedine tužbe očito neosnovane i namjerne - rekla je odvjetnica Vesna Alaburić.

image

Vesna Alaburić, Vanja Jurić, Dunja Duić, Goran Selanec

Zeljko Puhovski/Cropix

Predstavnici hrvatskog Ministarstva pravosuđa aktivno sudjeluju u radu radne skupine pri Vijeću EU o Prijedlogu direktive o zaštiti osoba uključenih u javno sudjelovanje od očito neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka. Kao što smo već isticali, Republika Hrvatska podržava donošenje direktive i ciljeve koji se njome žele postići, istaknuli su u Ministarstvu pravosuđa. Međutim, već postoji preporuka Komisije EU od 27. travnja prošle godine koja takve tužbe onemogućuje, a donošenje direktive jedan je od prioriteta švedskog predsjedanja EU.

U pogledu izvršenja Preporuka Komisije (EU) 2022/758 od 27. travnja 2022. Ministarstvo pravosuđa i uprave je u skladu s Programskim vijećem Pravosudne akademije u Program cjeloživotnog stručnog usavršavanja Pravosudne akademije za 2023. godine uvrstilo edukacije na temu strateške tužbe protiv djelovanja javnosti (SLAPP tužbe).

image

Vesna Alaburić, Vanja Jurić, Dunja Duić, Goran Selanec

Zeljko Puhovski/Cropix

Neki od novinara koji su sudjelovali u raspravi istaknuli su i da su u strahu od takvih serijskih tužbi novinari pribjegli izbjegavanju pisanja o nekim osobama ili temama, a koje su od javnog interesa, te iznosili vlastite primjere kada su ih tužili i suci zbog kritičnih članaka.

- Već i sada postoji mogućnost u hrvatskom pravnom sustavu da se u slučaju takvih tužbi ne ode predaleko u sudski postupak i da se već na pripremnom ročištu ustanovi da se radi o zlonamjernoj tužbi. Nemojte ulaziti u samocenzuru zbog mogućih pogrešaka tijela vlasti - poručio je novinarima sudac Selanec.

image

Goran Selanec

Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:20