REAKCIJE

'UŠTEDJET ĆEMO TAKO ŠTO ĆEMO ZAPOSLITI 10 UHLJEBA VIŠE' Oporba žestoko napala HDZ i Plenkovića, Mrsić ih prozvao zbog priče koju je otkrio Jutarnji

 
Gordan Maras
 Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnik SDP-a Gordan Maras pozvao je u utorak HDZ da "prekine govor korupcije", a predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessa da reagira na trošenje javnog novca za izborni skup predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dok je Mirando Mrsić (Demokrati) apelirao na vladajuće da ne pretvaraju zemlju u "uhljebistan".

"Jučerašnje službeno predstavljanje predsjednice koštalo je više stotina tisuća kuna koje su platiti javni porezni obveznici, dužnosnici koji su tamo sjedili svi su na plaći iz državnog proračuna ili jedinica lokalne samouprave, njih stotine i stotine koji su tamo došli naslikavati, kao da ste gledali kongres stranka u Sjevernoj Koreji", ustvrdio je Maras u slobodnom govoru pitajući se kakvo je to pravosuđe u Hrvatskoj kada HDZ-ovci pozivaju da se zaustavi govor mržnje a ne pozivaju da se zaustavi "govor korupcije".

"Kada vidite na skupu predsjednice RH u prvom redu šampiona korupcije, gradonačelnika Zagreba Milan Bandić postavlja se pitanje zašto HDZ ne zaustavi govor korupcije", kazao je Maras.

Pozvao je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessa da reagira zbog trošenje javnog novca u kampanji. "Je li normalno da stotinu tisuća kuna hrvatski građani plate za predstavljanje Kolinde Grabar Kitarović", upitao je .

U ime Kluba HSS-a i Demokrata Mirando Mrsić u slobodnom govoru pozvao je premijera Andreja Plenkovića da ne pretvara zemlju u "uhljebistan" osvrnuvši se na plan Vlade da umjesto 88 pomoćnika ministara zaposli 98 ravnatelja uprava o čemu je jučer izvijestio Jutarnji. "Uštedjet ćemo tako što ćemo zaposliti 10 uhljeba više", ustvrdio je Mrsić dodavši kako će to koštati 2,8 milijuna kuna više.

Ocijenio je kako otvaranjem 10 novih dobro plaćenih radnih mjesta, Plenković sebi osigurava novi mandat u HDZ-u preko leđa poreznih obveznika. "Uskoro će Plenković reći država to sam ja", kazao je.

Citirao je i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović koja je kazala da Hrvatska zna i mora bolje, ustvrdivši da Hrvatska zna, ali da se mora riješiti ovog HDZ-a da bi krenula prema boljem.

I Nikola Grmoja (Most NL) kaže da je aktualna Vlada obećavala uštede, a da ćemo u konačnici platiti 5 milijardi kuna više nameta. Javna uprava buja, ne smanjuje se, ne provodi se digitalizacija, kaže zastupnik i zaključuje da Vladi "štednja baš nikako ne polazi za rukom" kad su u pitanju interesi političkog aparata.

Grmoja podsjeća da je njegova stranka imala prijedlog reforme uprave, a cilj joj je bio depolitizacija i optimizacija, "dakle sve suprotno onome to aktualna Vlada provodi".

Imamo previše zaposlenih u javnoj upravi, da bi utvrdili tko je višak, treba provesti digitalizaciju, ali za to očito nema volje, zaključio je.

Borić (HDZ): Maras i Mrsić 'nadriministri', Milanović još nije pokazao račune

Zastupnicima Gordanu Marasu (SDP) i Mirandu Mrsiću (Demokrati), koji su u utorak žestoko kritizirali Vladu i HDZ, Josip Borić (HDZ) uzvratio je kako su kao SDP-ovi ministri radili sve suprotno od onog što danas tvrde, te ponovio kako SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović još nije pokazao račune s kim je radio i koliko je novca dobio.

"Ponovno jutros imamo laži nekadašnjih nadriministara Vlade Zorana Milanovića, Mrsića i Marasa koji se pretvaraju u glavne Milanovićeve jatake. Da bi jedan od njih bio uvjerljiviji osnovao je stranku od nekoliko članova, pa bi opet htio koalirati sa SDP-om iz kojeg je izašao", izjavio je Borić u Hrvatskom saboru.

Mrsiću, koji je bio ministar rada, spočitnuo je da je imao priliku osiguravati bolje mirovine i plaće, ali da je radio sve suprotno. Jasno mi je da ovim "trolanjem i hejtanjem Vlade svako jutro" pokušavaju ostaviti dojam da bi bili aktualni, izjavio je HDZ-ov zastupnik, prozivajući bivše ministre da su u javnoj upravi povećali broj dužnosnika i broj agencija, dok aktualna Vlada radi suprotno.

Ostavili ste pad BDP-a, nezaposlenost, smanjene plaće..

Aktualnu Vladu, ustvrdio je, napadaju ministri koji su joj "kao normalno" ostavili 70 milijardi kuna javnog duga više, 12 kvartala pada BDP-a, 40 tisuća zatvorenih radnih mjesta, broj nezaposlenih koji se u jednom trenutku nije mogao pobrojati, bilo ih je više 400 tisuća, smanjene plaće u javnom sektoru, posebno učiteljima itd.

Pa sjetimo se odnosa Mrsića prema radu i radništvu, podigao je dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, a danas je protiv toga, prozivao je Borić.

Osvrnuo se i na njihove kritike jučerašnjeg, kako je rekao, pobjedničkog skupa aktualne i buduće predsjednice države.

SDP-ovci su ljuti, ljubomorni, jalni i sve im smeta

"Oni su ljuti, ljubomorni, jalni i sve im smeta, traže neke račune, a mi već danima pitamo za račune njihova kandidata da pokaže s kime je radio, koliko je novca dobio od tih klijenata i tko su ti ljudi, ali odgovora nema", naglasio je.

SDP-ovcima je poručio da se ne trebaju baviti odnosima u HDZ-u jer imaju vlastitih problema. "Još i danas imate četvero blaženo suspendiranih koji ne smiju obnašati dužnosti u stranci, jedan je čak posebno označen jer je rekao da nikad ne bi uzeo 260 tisuća kuna stipendije", izjavio je Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:18