KROVNI DOKUMENT

Usvojen Nacionalni plan razvoja zdravstva: Osigurat će ravnomjernu dostupnost zdravstvene zaštite

Između ostalog želi se učiniti i zdravstveni sustav poželjnim mjestom za rad

Vili Beroš

 Davor Pongracic/Cropix

Nacionalnim planom razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji je Vlada usvojila u četvrtak, želi se osigurati ravnomjerna zemljopisna raspodjela i dostupnost zdravstvene zaštite, unaprjeđenje sustava i zdravstvenih ishoda kao ključnog nacionalnog prioriteta.

Plan predviđa pet posebnih ciljeva - bolje zdrave životne navike i učinkovitija prevencija bolesti, unapređenje sustava zdravstvene zaštite, unaprjeđenje modela skrbi za ključne zdravstvene izazove, unapređenje financijske održivosti zdravstvenog sustava, a želi se učiniti i zdravstveni sustav poželjnim mjestom za rad.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je riječ o krovnom sektorskom dokumentu planiranja koji utvrđuje posebne, ciljeve, mjere projekte i aktivnosti koje će se provoditi pod okriljem Ministarstva s osnovnim ciljem unaprjeđenja zdravstvenog sustava i zdravstvenih ishoda populacije.

Vlada je usvojila i prateći Akcijski plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021. do 2025. godine.

Zaključkom u vezi sa Sporazumom o kupnji ("SK") za daljnji razvoj, proizvodnju, mogućnosti kupnje i opskrbe cjepivima protiv bolesti COVID-19 za države članice Europske unije, između Europske komisije i Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, Vlada je dala suglasnost ministru Berošu za potpisivanje narudžbe za kupnju dodatnih, opcionalnih doza cjepiva u skladu sa sporazum o kupnji.

Beroš je pritom podsjetio na Vladin zaključak sa sjednice održane 3. rujna, temeljem kojem je potpisana narudžba za nabavkom 8.2013.731 dozu cjepiva protiv bolesti covid-19 u idućem dvogodišnjem razdoblju, kao i na to da je, sukladno sporazumu, Europska komisija Hrvatskoj osigurala mogućnost dodatne narudžbe 500.000 doza za potrebe cijepljenje u idućoj godini.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Rogoznica, u nedjelja, 13. veljače 2022. godine, s obzirom na to da je ostavku podnio općinski načelnik izabran na redovnim izborima ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 16:41