SLUČAJ POTRESAO HRVATSKU

Utvrđuje se je li preminula beba reanimirana na parkingu Zarazne bolnice u Zagrebu

Ravnateljica Klinike ‘Dr. Fran Mihaljević‘ Alemka Markotić još se nije oglasila o tragičnom slučaju koji je potresao javnost
 Goran Mehkek/Cropix

Četiri dana nakon što je u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", pod još nerazjašnjenim okolnostima, preminula beba stara svega 23 dana, nema konkretnog objašnjenja ustanove o detaljima slučaja. Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo zdravstva zatražilo je detaljan izvještaj, a ako bude potrebno, na teren će izaći i inspekcija. Informacije koje su otkrili mediji govore da su roditelji više od sat vremena u automobilu čekali da njihovo dijete netko pregleda, a dijete je u međuvremenu prestalo disati i bilo je reanimirano prvo na parkingu, a naknadno i u bolnici, nažalost, bez uspjeha.

Da je dijete preminulo, otkrili su novinari 24sata, što znači da bolnica nije obavijestila javnost.

Nakon što je ta tužna informacija ušla u medijski prostor, Klinika je na svojim stranicama u utorak navečer objavila šturo priopćenje u kojemu govori da je "dana 30. 10. u Klinici za infektivne bolesti 'Dr.Fran Mihaljević' preminulo dijete staro 23 dana".

Naveli su da se sve okolnosti smrti utvrđuju te će nakon potrebne analize kompletne medicinske dokumentacije i eventualnih dodatnih postupaka javnost biti informirana o uzrocima smrti.

Bez objašnjenja

Niti u srijedu nije bilo dodatnih objašnjenja.

Upit s tri ključna pitanja poslali smo Upravi Zarazne: Je li dijete bilo pozitivno na koronavirus? Ako je, zašto nije u statistici preminulih? Zašto dijete nije odmah zaprimljeno u bolnicu?

Iz bolnice u odgovoru potvrđuju da je dijete bilo pozitivno, ali nisu dali odgovor na ostala pitanja.

"Razumijemo zanimanje medija za smrt djeteta staroga 23 dana u našoj Klinici. Zbog toga smo tijekom jučerašnjeg dana na našu web stranicu postavili očitovanje o događaju. Dijete je bilo pozitivno na SARS-COV-2. Okolnosti smrti analiziramo. Bez gotove analize medicinske dokumentacije i nalaza obdukcije nismo u mogućnosti ponuditi dodatne relevantne podatke", poručili su pisanim putem. Navode i da će nakon dobivenih podataka javnost o događaju informirati prof. dr. sc. G. Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece, koji je u Klinici nadležan za dječju infektologiju, a po potrebi i drugi sugovornici.

Zahvaljuju na razumijevanju i mole za strpljenje u interesu struke i obitelji djeteta.

Prema neslužbenim informacijama koje su objavila 24sata, roditelji su u Kliniku došli tri sata ranije te s bebom čekali oko sat vremena kako bi došli na red. Čekali su u toplom automobilu. Tad je odjednom dijete prestalo disati. Liječnici su bebu počeli reanimirati na parkiralištu.

Nejasne okolnosti

Objavili su i izjavu svjedokinje koja im je rekla da se još trese koliko je to bilo strašno.

"Majka je viknula da beba ne diše, a doktori su je brzo uzeli iz auta i počeli reanimirati", rekla je žena koja je navodno svjedočila reanimaciji.

Bebu su nakon kratkotrajne reanimacije na parkiralištu uveli u bolnicu, gdje su se nastavili boriti za njezin život gotovo dva sata. Beba, nažalost, nije preživjela i smrt je konstatirana oko 18 sati.

Kad će se rasvijetliti sve okolnosti još nije poznato, no očekuje se da će obdukcija pokazati uzrok smrti, no netko će morati odgovoriti i na pitanje zašto je beba reanimirana na parkiralištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:45