MINISTAR BUTKOVIĆ

‘Utvrđujemo okolnosti nestanka jahte ruskog oligarha, u istragu uključeni i DORH i SOA‘

Jahta ‘Irina VU‘ prije tri mjeseca pod okriljem noći misteriozno je ukradena i sad je usidrena u turskoj marini na Egejskom moru

Jahta ‘Irina VU‘ ruskog oligarha Ališera Usmanova

 Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak u Ninu da se još utvrđuju okolnosti u kojima je prije tri mjeseca iz marine u Betini nestala blokirana jahta ruskog oligarha Ališera Usmanova te da su u istragu uključeni i DORH i SOA.

Ministar Butković u ponedjeljak je u posjetu gradu Ninu i općini Privlaci, gdje će obići gradilišta u sklopu projekata koje sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Boravak ministra novinari su iskoristili za pitanje o isplovljavanju jahte "Irina VU" iz marine u Betini, koja je bila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije kao dio imovine ruskog oligarha Alishera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Kako se to dogodilo i je li bilo propusta u samom sustavu, to ćemo utvrditi sad i mi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koji su temeljem odluke jahtu plombirali", rekao je Butković.

Na novinarsko pitanje tko je odgovoran i zašto tri mjeseca nitko nije reagirao, ministar Butković je odgovorio kako su za informacije bili zaduženi svi oni u lancu koji su znali za tu situaciju.

"Vidjet ćemo, ne mogu nikoga prozvati dok ne budem imao sve informacije, a na temelju njih ćemo donijeti odgovarajuće odluke", izjavio je Butković.

Mediji su ovih dana izvijestili da je jahta prije tri mjeseca pod okriljem noći misteriozno ukradena i da je u luku na Murteru uplovila gotovo ista jahta, a "Irina VU" sad je usidrena u turskoj marini Didim na Egejskom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 01:42