POLICIJA O PROSVJEDU

‘Utvrđujemo tko je organizator, a tražimo i napadača na novinara, pregledat ćemo snimke‘

Na konferenciji za medije novinarima se obratio načelnik Sektora policije Davor Posilović
 Dragan Matic/Cropix

Zagrebačka policija sazvala je za 13:30 sati press konferenciju na kojoj je načelnik Sektora policije Davor Posilović iznio informacije o subotnjem velikom prosvjedu protiv covid potvrda.

- Trenutno se utvrđuje organizator okupljanja i provode se izvidi zbog utvrđivanja okolnosti organiziranja ovog neprijavljenog prosvjeda. Točke okupljanja bile su na Trgu žrtava fašizma i na Trgu Franje Tuđmana, a središnji događaj bio je na Trgu bana Jelačića. Policija ne komentira i ne iznosi podatak o broju okupljenih, no možemo reći da je bilo više tisuća građana koji nisu svi bili i Zagreba nego i iz iz drugih mjesta, kazao je na početku Posilović.

Tijekom prosvjeda došlo je do određenog verbalnog i tjelesnog napada na 'djelatnika jedne medijske kuće', potvrdio je Posilović referirajući se na RTL-ovog novinara Gorana Latkovića.

- O tome smo obaviješteni na način da je o tome podnesena prijava. Poduzete su sve mjere radi rasvjetljavanja tog događaja. Takve događaje audio-vizualno smimamo i izvršit će se analiza tih i ostalih snimki kojima, eventualno, raspolaže grad Zagreb. Obavit će se i razgovor s očevicima, kazao je Posilović.

- Imamo dojave o nekoliko sličnih incidenata u kojima je došlo do napada na novinare. Za sada nemamo saznanja o konkretnim slučajevima, no ukoliko netko ima saznanja o tome, upućujemo ih da to prijave, kaže.

Osim tih događaja, cjelokupno je okupljanje proteklo u sigurnosno zadovoljavajućim uvjetima i nije bilo intervencija, naglasio je Polsilović.

- Nakon središnjeg prosvjeda, određeni broj prosvjednika upućen je ispred zgrade HRT-a. Znali smo da se tako nešto može dogoditi, pa su policijski službenici bili na lokaciji i spriječili radnje koje bi bile protivne zakonu. Ni na tom okupljanju nije bilo intervencija.

Na pitanje zašto policija nije spriječila prosvjed s obzirom da je bio neprijavljen, Posilović je kazao da to nisu mogli napraviti jer nemaju ime organizatora.

- Nemamo organizatora pa to nismo mogli napraviti. No, nije bilo ni incidenata, ni intervencije. Mi raspolažemo s određenim indicijama i obradit ćemo organizatora ovog neprijavljenog skupa ili više njih.

Na pitanje koliko je zakona i mjera na skupu prekršeno, Posilović je kazao kako je tu ponajprije kršenje odredbi o javnom okupljanju.

- Nije postojala ni redarska služba. Bilo je i korištenja nedozvoljenih pirotehničkih sredstava. A kršile su se i epidemiološke mjere, kazao je Posilović i dodao kako je na skupu zamijećena samo jedna zastava HOS-a s nedozvoljenim obilježjima, no drugih nedozvoljenih znakova nije bilo.

Što se tiče čovjeka koji se popeo na spomenik banu Jelačiću i zapalio zastavu, Posilović je kazao kako se radilo o zastavi HDZ-a.

- Sve je fotodokumentirano i izvidi su u tijeku pa ne mogu reći više, kazao je.

- Bitno je navesti da smo od prvog trenutka kad smo primili dojavu da je napadnut novirar u kontaktu s Hrvatskim novinarskim društvom i drugim udrugama. Ako netko raspolaže nekim dodatnim informacijama, neka se javi, pozvao je Posilović.

Kazao je i da se ne može reći da ih je iznenadio broj ljudi na skupu te da su svi teži incidenti spriječeni. Sada su, kaže, koncentrirani na istraživanje o napadima na novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:24