KONTROVERZNA GOŠĆA

'UVEDITE SPOLNI ODGOJ I OBEĆAVAM DA ĆE SE MEĐU DJECOM PROŠIRITI SPOLNE BOLESTI!' Reisman u Saboru

ZAGREB - Ako uvedete ovakav spolni odgoj u škole obećajem vam, a na to sam spremna uložiti i svoj život, da ćete imati porast spolno prenosivih bolesti, stope maloljetničkih trudnoća, pobačaja i promiskuitetnog ponašanja jer djeca oponašaju ono što vide. Platit ćete visoku cijenu tome - poručila je danas u Saboru kontroverzna američka publicistkinja Judith Reisman.

Na okrugli stol u parlament pozvao ju je HDZ koji je i jedan od najžešćih kritičara uvođenja predloženog spolnog odgoja u škole. Iako je dvorana koju su HDZ-ovci rezevirali za američku gošću bila puna pojavilo se tek dvadesetak njihovih zastupnika. Zanimljivo je da na okrugli stol koji je digao veliku prašinu, jer su HDZ-ovci Reisman pozvali baš u Sabor a ne recimo u svoje stranačke prostorije, nije bilo niti njihovog prvog čovjeka Tomislava Karamarka.

Reisman je tako dobrodošlicu poželio Davor Stier koji joj je zajedno sa Gordanom Jandrokovićem i Željkom Reinerom stoga jučer bio i domaćin.

- Karamarko nije mogao doći jer je imao druge obveze - objasnili su u stranačkoj središnjici.

Već i dan ranije neki su zastupnici najveće oporbene stranke priznali kako neće doćina predavanje opravadavajući se također drugim obvezama. Međutim, neslužbeno će priznati kako HDZ-u nije trebalo ova epizoda s Reisman pogotovo nakon što su javnost bolje upoznala sa njezinim stavovima poput onog da su homoseksualni krugovi u Njemačkoj krivi za nacizam.

- Bilo bi najbolje da smo ikako mogli izbjeći njezino gostovanje, rekao nam je jedan zastupnik HDZ-a. Njegov kolega smatra kako i Karamarkov nedolazak najbolje potvrđuje da je i on sam namjerno izbjegao susret s Reisman.

- Kako je moguće da je imao druge obveze ako ju je na taj okrugli stol pozvao Klub HDZ-a, a on je predsjenik Kluba. Znači, on ju je pozvao pa ju je barem iz pristojnosti trebao dočekati, rekao nam je jedan zastupnik koji tvrdi kako su dan ranije u Klubu imali poseban sastanak posvećen upravo američkoj gošći i na kojem su dobili instrukcije, a i rečeno im je da svi moraju doći na njezino predavanje.

Čak i oni koji su bili na predavanju nakon njega su, otkriva jedna naš sugovornik, kolutali očima zbog svega što su čuli od Reisman.

Na predavanju nije bila niti bivša predsjednica stranke Jadranka Kosor. Neki njezini suradnici kažu nam da namjerno nije došla jer kao autorica Zakona o suzbijanju diskiminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova zasigurno ne podržava stavove Reisman.

A HDZ-ovci koji su američku publicistkinju danas odlučili slušati najviše su se natjecali u tome tko će joj se bolje ispričati zbog, kako su rekli, neugodnosti koje je doživjela proteklih dana u Hrvatskoj, a posebno na Fakultetu političkih znanosti.

Želim vam izraziti žaljenje zbog neutemeljnih napada koji ste doživjeli, naročito zbog lažnih optužbi za antisemitizam. Bili ste izloženi zastrašujućoj kampanji, verbalnim napadima i primitivizmu. No, postoji i drugačija, tolerantna i napredna Hrvatska koja se možda neće s vama u svome složiti ali ćemo Vas saslušati. Iako ste govorili u američkom Kongresu neki lažni liberali su željeli zabraniti da govorite u Hrvatskom saboru. No, pobjedila je sloboda govora - naglasio je Stier koji je navodno inicirao ideju da HDZ bude jedna od domaćina kontroverznoj Reisman. Reiner joj je također poručio kako mu je žao što se susrela s “netoleratnom, isključivom Hrvatskom koja svoje nazore želi nametnuti drugima, a njihove difamirati napadima i govorom mržnje“. Možda je najdalje otišao Ante Kulušić koji je predavanje Reisman u Saboru nazvao “skupom ponosa”.

Jandroković je pak poručio kako oštre rekacije na ovakvu raspravu o seksulanom odgoju dolaze od lijevih radikala i takozvanih demokrata “kojima smo pokazali da nećemo dozvoliti tajni plan kojim žele izmjeniti hrvatsko društvo”.

Na predavanje u Saboru očekivano nije došao nitko od zastupnika vladajuće većine. Osim zastupnika HDZ-a i njihovih članova Ante Čorušića i Radovana Fuchsa, stigli su tek zastupnici HDSSB-a Boro Grubišić i Dražen Đurović te šefica HSP-a Ante Starčević Ruža Tomašić. Od ostalih gostiju bili su glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić, predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak, odvjetnik Zvonimir Hodak, studentski kapelan Damir Stojić, te novinarka HTV-a Karolina Vidović Krišto.

Stoga ne čudi što je okrugli stol i protekao u mirnoj atmosferi bez povišenih tonova čiji su sudionici podržavali ono što je iznijela američka publicistkinja. A ona je u svom dvadesetminutnom izlaganju ponovila već iznese teze sa predavanja koje je proteklih dana imala u našoj zemlji, a sve temeljene na žestokoj kritici američkog seksologa Alfreda Kinseya. Opet ga je nazvala “pedofilom koji je promjenio svijet” za što su joj kao argument poslužila njegova istraživanja na djeci. Tvrdi kako je upravo Kinseyjeva knjiga temelj našeg spolnog odgoja.

Posebno se obrušila na, kako tvrdi, koncept iz našeg spolnog odgoja koji zagovara da nema roda već da osoba sama može odabrati spol.

- To također proizlazi od Kinseya da smo svi seksualni, kaže Resiman.

Na gotovo niti jedno pitanje HDZ-ovih zastupnika poput onih kakva je javna rasprava u SAD-u vođena prije uvođenja seksualnog odgoja, kakav je naš 4. modul u odnosu na onaj u ostalim europskim državama te zna li što o američkim grupama koje zagovaraju čuvanje od seksa do braka, nije dala konkretne odgovore. No, zato je na pitanje Ante Babića u čijem je interesu sve što se događa odnosno stoje li iza svega ideološki razlozi ili biznis odgovorila:

- Na djelu su ideološki razlozi. Želi se uništiti obitelj kako bi se preuzela kontrola nad djecom i drušvom. Na meti su obitelj i Crkva.

Reisman je opet ponovila kako je u Hrvatsku došla dati podršku novinarki Karolini Vidović Krišto.

- Poslala sam otvoreno pismo ministru obrazovanja i vodstvu HRT-a i zatražila sastanak kako bih s političkim moćnicima razgovarala o tome što se dogodilo jednoj od ključnih novinarki koja je kažnjene jer je istraživala Kinseyev rad, objasnila je.

A njezin suradnik, britanski novinar Timothy Tate, čak je optužio premijera Milanovića da je umiješan u suspenziju Vidović Krišto.

- U Velikoj Britaniji premijer se nikada ne bi u to miješao kao vaš, optužio je Tate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:16