MIŠEL JAKŠIĆ

‘Uveli smo sankcije, ali još nismo raščistili sve pipke u zemlji prema Rusiji‘

EU je dosad usvojila 11 paketa sankcija Rusiji, te je dosad u Uniji blokirano 21,5 mlrd. € imovine ruskih fizičkih i pravnih osoba

Mišel Jakšić

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnik SDP-a Mišel Jakšić izjavio je u srijedu, tijekom rasprave o zakonu kojim se regulira provođenje sankcija EU-a protiv Rusije da se Hrvatska uskladila s politikom Europske unije ali nije još ‘‘raščistila sve pipke u zemlji prema Rusiji‘‘.

‘‘Što se sankcija tiče, formalno smo zadovoljili sve što se od nas tražilo, ali mislim da nismo žestoko krenuli u raščišćavanje svih pipka u Hrvatskoj prema Rusiji i mislim da to i javnost zna‘‘, rekao je SDP-ov zastupnik u raspravi o prijedlogu zakona o mjerama ograničavanja.

SDP nije protiv sankcija Rusiji, napomenuo je Jakšić, ali i podsjetio da je do veljače 2022., unatoč aneksiji krimskog poluotoka, Putin bio gost na brojnim svjetskim događajima, a i neki hrvatski političari su, dodao je ‘‘recitirali pjesme Putinovim ministrima‘‘.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Frano Matošić kazao je da se zakon donosi po hitnoj proceduri jer se Hrvatska nalazi pod ‘‘pojačanim nadzorom međunarodnih tijela koja procjenjuju razinu provedbe mjera ograničavanja‘‘.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) upitao je je li razlog tome slučaj nestanka jahte Irine VU ruskog oligarha Ališera Usmanova iz luke na otoku Murteru.

‘‘Poanta sankcija je onemogućiti Rusiju da financira rat u Ukrajini. Ako jahta od 16 metara može nestati, kako onda ne mogu nestati stvari koje nisu toliko vidljive, poput novca, vlasništva ili drugih stvari‘‘, pitao je Hajduković.

Napomenuo je i da “misteriozni” nestanak jahte do danas nije razriješen.

Matošić odgovara da DORH provodi istragu o tom slučaju. ‘‘Riječ je o grubom kršenju sankcija zato što su svi koji su bili u lancu, lučki kapetan, vlasnik marine, vlasnik i posada broda, bili upoznati s rješenjem Ministarstva mora da jahta ne smije napuštati ni suhi vez niti luku Betina“, rekao je državni tajnik.

Zastupnik HDZ-a Gari Capelli ističe da sankcije, zajedno s vojnom i financijskom pomoći, čine okosnicu potpore Europske uniji Ukrajini i da je ključno nastaviti vršiti pritisak na izvore iz kojih Rusija financira invaziju.

Od zemalja zapadnog Balkana očekujem da i one uvedu sankcije Rusiji i usklade se s politikom Europske unije ako žele biti njezine članice, poručio je. „Nemoguće je sjediti na dvije stolice kao što to pokušavaju neki naši susjedi“, rekao je.

Ivana Kekin (Možemo) predložila je da nadzor nad provođenjem sankcija obavlja saborski Odbor za vanjsku politiku, a Davor Dretar (DP) da se u Stalnu skupinu za primjenu i praćenje provedbe mjera ograničavanja koju će osnovati Vlada uključi barem tri predstavnika opozicijskih stranaka.

Europska unija dosad je usvojila 11 paketa sankcija Rusiji, te je dosad u Europskoj uniji blokirano 21,5 milijardi eura imovine ruskih fizičkih i pravnih osoba, a na području Unije i G7 država 300 milijardi imovine Ruske središnje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:54