DANIJELA DOLENEC U NU2

‘Uvođenje eura? Mi u Možemo! nemamo usuglašen stav, treba provesti širu raspravu o ukidanju kune‘

Svaka politička stranka na kraju krajeva želi osvojiti vlast, odgovorila je Dolenec na pitanje o ambicijama Možemo! na nacionalnoj razini.
Danijela Dolenec
 HRT

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, gostovala je u prvoj HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" u novoj sezoni gdje je, osim gradskih tema, govorila i o stranci Možemo! na nacionalnoj razini, HDZ-u, pitanjima oporezivanja i teritorijalnog ustroja, ali i ideji desnice da se oko uvođenja eura provede referendum.

- Svaka politička stranka na kraju krajeva želi osvojiti vlast - odgovorila je Dolenec na pitanje o ambicijama Možemo! na nacionalnoj razini.

Pojasnila je kako je stranka dobro iskoristila protekle lokalne izbore, odnosno dobro su planirali izlazak u onim sredinama gdje su imali organizacije i svugdje tamo gdje su izašli na izbore, osvojili su vijećničke mandate.

- Ne vidim zašto ne bismo u iduće tri-četiri godine to iskoristili. Ne bavimo se samo Zagrebom. Tomislav, Luka i ja smo u gradskoj upravi, ostali u drugim sredinama stječu iskustva i u tri godine ćemo to dobro iskoristiti - rekla je Dolenec.

Na pitanje o rastu BDP-a i HDZ-ovoj i Plenkovićevoj vladavini, odgovorila je da ne voli promatrati politiku kroz prizmu jednog čovjeka, kako je dobro da raste BDP, ali da postoji niz strukturnih problema koji se ne rješavaju, poput nejednakosti, neaktivnosti radnog stanovništva i socijalne isključenosti zbog teritorijalnih nejednakosti.

- Jesmo za to da se smanji broj gradova, općina i županija jer smatramo da se s manje jedinica može postići više - poručila je.

Kada je riječ o pitanju uvođenja eura, rekla je kako stranka nema usuglašen stav oko toga treba li održati referendum, ali da svakako treba provesti širu društvenu raspravu o tome što će značiti nestanak vlastite valute.

- Kada nemate vlastitu valutu, ostaje vam interna devalvacija, a to znači i manje troškove rada. To nije dobro i treba nam puno šira rasprava što to znači ostati bez svoje valute. Eurozona je u najmanju ruku nedovršen projekt jer ne postoji zajednička fiskalna odgovornost, nema zajedničkog duga ili zajedničke porezne politike - izjavila je Dolenec.

Komentirala je i najavu gradonačelnika da će se u Zagrebu vijoriti manje hrvatskih zastava nego sada te pojasnila kako to ne znači da imaju nešto protiv hrvatskih zastava, nego je to pitanje prioriteta nove gradske vlasti u smislu ušteda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:40