PRIHVAĆEN ZAKON

Uvodi se plaćeni očinski dopust, najveća naknada ide na 7500 kuna: Za djecu s teškoćama u razvoju sramotan iznos

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici upozorili su i na zabrinjavajuće demografske trendove
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnici u utorak su podržali izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi plaćeni očinski dopust te se na 7500 kuna povećava najviši iznos naknade plaća koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust.

No, tijekom rasprave oporbeni zastupnici upozorili su i na zabrinjavajuće demografske trendove te da se predloženim izmjenama i dopunama zakona ne rješavaju problemi roditelja djece s težim smetnjama u razvoju.

Sabina Glasovac (Klub SDP-a) rekla je da bi sustav roditeljskih potpora trebao biti u interesu djeteta uvažavajući stvarnost koja sadržava različite obiteljske i životne prilike. "Ako se ovim propisom uređuju prava roditelja i njemu sličnih osoba nedopustivo je da se zakonom ne obuhvaćaju sve vrste obitelji, partnerstva i korisnika", poručila je. Smatra da bi pravo na očinski dopust trebalo biti dostupno i posvojiteljima i udomiteljima te ostalim osobama kojima je dijete povjereno na skrb, posebno ako se povjeravanje na skrb događa u prvih šest mjeseci djeteta.

Istaknuvši važnost demografske revitalizacije za budućnost Hrvatske, Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) upozorila je da su u našoj zemlji negativni gotovo svi demografski pokazatelji što ukazuje na demografski slom. Pozdravivši izmjene i dopune zakona, Vučemilović je rekla da su nam, uz demografsku revitalizaciju, potrebne i promjene porezne politike koje će privući investicije u ruralna područja i ostanak stanovnika.

I Katarina Nemet (Klub IDS-a) upozorila je da su naši demografski trendovi toliko loši i zabrinjavajući da je je to što se predlaže izmjenama i dopunama trebalo napraviti davnih dana. Pojasnila je i da se izmjene i dopune zakona donose po hitnom postupku isključivo radi usklađivanja s EU i činjenice da je rok za prenošenje EU direktive u naše zakonodavstvo 2. kolovoza 2022.

Nemet je kazala i da da je majka nakon navršenih pola godine djeteta prekidala roditeljski dopust i vraćala se na radno mjesto zbog velike razlike između plaće i naknade, a zbog vrlo niskih naknada i iz istog razloga su ga izbjegavali i očevi. Stoga, IDS podržava povećanje roditeljskih naknada s dosadašnjih 5654 kune na 7500 kuna te da se očevima omogući plaćeni očinski dopust od deset dana za zaposlene i samozaposlene roditelje.

Upozorivši da je od 1991. do 2021. u našoj zemlji rođeno manje rođene djece koliko ima grad Čakovec (oko 15.000), Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) rekla je kako, da bi se poboljšala demografska slika, treba donijeti set zakona. "Ovo je samo mala mjera", rekla je.

Udović: Djeca s težim smetnjama u razvoju stavljena na čekanje

Upozorivši na nepravedan položaj roditelja koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju do navršene osme godine djetetova života, Sanja Udović (Klub Socijaldemokrati) rekla je da se zakon zadnji puta mijenjao prije pet godina, a novčana naknada za puno radno vrijeme iznosi "sramotnih 2.328,20 kuna". Upozorila je i da se sada, u vrijeme kada troškovi energenata i hrane enormno rastu, u ovom zakonskom prijedlogu roditelje djece s težim smetnjama u razvoju "stavlja na čekanje".

Nada Murganić (Klub HDZ-a) smatra da će ove demografske mjere doprinijeti većem broju rođene djece. Najavila je i da će se donošenjem novog cjelovitog zakona povećati naknade za treće dijete do tri godine. Također, u tom cjelovitom zakonu, koji bi trebao stupiti na snagu sa 1. siječnja 2023., povećale bi se naknade i roditeljima djece sa teškoćama u razvoju.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je da se izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama uvodi novo pravo - plaćeni očinski dopusta u trajanju od 10 radnih dana za zaposlene i samozaposlene roditelje za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenje blizanaca, trojki ili istovremeno rođenja više djece.

Za vrijeme korištenja prava, naknada plaće predviđa se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće, a pravo se može koristiti nakon rođenja djeteta, najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta.

Povećava se i najviši iznos naknade plaća koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje - sa sadašnjih 5654 kune na 7500 kuna. Povećava se i naknada plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao prava na rad s polovicom punog radnog vremena sa sadašnjih 2328 kuna na 3658.

Sabor je bez rasprave odradio i prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se HDZ-ov Dražen Barišić vrati u Hrvatski sabor, a iz njega ode njegova zamjena Mato Čičak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 10:58