OKRŠAJ NA KRKU

Uvrijedio prijatelja pa zaradio kaznu od pet tisuća kuna: ‘Na roštilju mu je psovao mater pravoslavnu‘

Između ostalog napadnutom je V.H. njegov prijatelj rekao: ‘Što ti misliš tko si, Ranka pravoslavka?‘.Na presudu se žalio

Ilustrativna fotografija

 Darko Tomas/

Sudski epilog na kraju je imala bizarna svađa na otoku Krku u kojoj su pale brutalne uvrede između dvojice muškaraca, a sve tijekom priprema za roštilj.

- P**ka ti materina pravoslavna, j**em ti mater pravoslavnu u p**ku materinu, go*no jedno smrdljivo – rekao je tada K. B. dečku svoje sestre, V. H. i unio mu se u lice, doznaje Jutarnji.

Incident se odvio 2. svibnja prošle godine, kada je K.B. pijan usred bijela dana ušao u stan na Krku koji se nalazio na prvom katu i počeo s uvredama. Kasnije je utvrđeno kako je imao 1,84 promila alkohola u krvi. Kako bi pokušao smiriti situaciju, V.H. je odlučio otići u drugi stan koji se nalazio u prizemlju. K.B.-a to ipak nije zaustavilo pa je otišao za njim i nastavio galamiti.

- J**em ti majku pravoslavnu, mrtvu majku ti j**em, udari me! - rekao mu je i pljunuo na njega.

U tom trenutku se u stan spustila i djevojka napadnutoga, pa je zajedno s prijateljem koji je bio u stanu pokušala smiriti i udaljiti svog brata, koji je unatoč svim njihovim naporima šakom udario V.H.-a u lice, nakon čega mu je on uzvratio. Dva puta ga je ošamario pa su tijekom fizičkog sukoba oboje zadobili lakše tjelesne ozljede. Galama je natjerala susjede da pozovu policiju.

image

Ilustrativna fotografija

Darko Tomas/

Događaj je u svom iskazu detaljno opisao napadnuti koji je rekao da ga je K.B. tri puta pljunuo, a tijekom fizičkog sukoba udario i svoju sestru nogom u predjelu prepone. Ispričao je i da ga je K.B. udario šakom ispod lijevog oka, nakon čega mu je on odlučio uzvratiti i dva puta ga ošamario zbog čega je Karlo zadobio ogrebotinu na predjelu nosa, dok je napadnutome pukla koža na dlanu.

U obrani je nadodao i kako je K.B. znao da je njegova majka pravoslavne vjere, pa mu je cilj bio povrijediti njegovo dostojanstvo na diskriminatorni način. Kasnije je izjavio kako se ne smatra krivim za prekršaj za koji je optužen, ali ne spori da je fizički napao K.B.-a.

Njegova sestra ispričala je kako je na početku incidenta spavala, dok je njen dečko bio budan jer je tražio neke zdjele za roštilj. Tada je u stan ušao njen brat koji je otišao u toalet, a ona je s dečkom stajala u kuhinji.

- Šta ti misliš tko si ti, Ranka pravoslavka – rekla je da je njen brat viknuo V.H.-u po izlasku iz toaleta. Nije se mogla točno sjetiti svih uvreda, jer tvrdi da do ovog incidenta njih dvojica nisu imali nikakve sukobe, pa je ostala zatečena cijelim događajem.

Napomenula je da joj je ovo jako teška situacija jer joj je jedan brat, a drugi dečko i kako smatra da su oboje krivi.

K.B. je u obrani naveo kako je sve opisano u optužnom prijedlogu vezano za narušavanje javnog reda i mira točno, ali da prekršaj vezan za suzbijanje diskriminacije nije točan.

Općinski sud u Crikvenici je 30. rujna ove godine objavio presudu kojom su obojica okrivljeni za počinjenje prekršaja protiv javnog reda i mira, dok se K.B.-a tereti i da je psujući majku pravoslavnu kod V.H. prouzročio strah, ponižavajuće i uvredljivo okruženje na temelju razlike u vjeri i nacionalnom podrijetlu i stvorio neprijateljstvo. Sud je utvrdio da je svojim postupkom htio na diskriminatorni način povrijediti njegovo dostojanstvo, pa je počinio prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Obojici je izrečena novčana kazna u iznosu od 600 kuna, dok je K. B.-u izrečena i novčana kazna u iznosu od 5.000 kuna za spomenuti prekršaj iz Zakona o suzbijanju diskriminacije. U kaznu mu je uračunato i vrijeme za koje je bio uhićen, što se računa kao dva dana zatvora odnosno 600 kuna. Novčanu kaznu mora platiti u roku 30 dana od pravomoćnosti presude, uz 200 kuna troškova prekršajnog postupka.

Presuda još uvijek nije pravomoćna, ali je na nju 21. listopada izjavljena žalba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:11