VLADA PRIPREMA POSEBAN ZAKON

UZ JASENOVAC, VLADA RAZMIŠLJA I O DRUGIM MJESTIMA POSEBNOG PIJETETA Neki ministri predlažu: 'Zabranimo petokraku u Vukovaru!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Problem spomen-ploče 12-orici branitelja, pripadnika HOS-a, koja je postavljena u Jasenovcu i na njoj je uz imena stradalih grb Udruge HOS-a unuar kojega je ispisan ustaški pozdrav “Za dom spremni” Vlada će sljedećih dana riješiti kao posebno pitanje. Na proljeće će, kako je to nedavno najavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, biti donesen cjeloviti zakon kojim će se regulirati upotreba simbola totalitarnih režima, i to u skladu s preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Izravno vrijeđanje

Kazao nam je to jedan od visokih Vladinih dužnosnika stavljajući do znanja da se više neće prolongirati rješavanje problema ploče HOS-a u Jasenovcu, neovisno o stavu njihovih udruga. Budući da je ovo tema koja izaziva niz strasti, ali i komplicira odnose unutar vladajuće koalicije (osim što je ploča potpuno neprihvatljiva SDSS-u, i HNS je ušao u Vladu uz dogovor da će se iz Jasenovca ukloniti ploča s ustaškim pozdravom), u Vladi se vrlo šturo otkrivaju rješenja za kojima će posegnuti tim premijera Andreja Plenkovića. Prema informacijama koje su ipak iscurile, može se očekivati da se Jasenovac proglasi mjestom posebnog pijeteta na kojemu se neće dopuštati isticanje znakova niti bilo kakvih simbola bilo kojeg totalitarnog režima.

- Jasenovac ne bi bio jedino mjesto posebnog pijeteta, nego bi to bila i neka druga područja na kojima su teško stradali građani Republike Hrvatske. Naglašavam, hrvatski građani, a ne samo Hrvati - kazao nam je drugi sugovornik iz Vlade napominjući da bi u krug takvih mjesta sigurno ušao Vukovar, a moglo bi se govoriti o Škabrnji i nekim drugim mjestima.

Na pitanje ima li smisla ploču HOS-a seliti u Novsku, kako se to ovih dana nagađa, ako na njoj i dalje ostane ustaški poklič “Za dom spremni” jedan od dužnosnika s kojima smo razgovarali ukazuje na činjenicu da je Udruga HOS-a još davno registrirana upravo s grbom unutar kojega je ustaški pozdrav, i to u skladu sa Zakonom o udrugama. Poanta je u tome da Vlada, kaže dalje, neće tolerirati da se u Jasenovcu, koji je u Drugom svjetskom ratu bio ustaški logor i mjesto masovnog stradanja Židova, Srba, Roma i komunista, ističu fašistički simboli jer je to izravno vrijeđanje i omalovažavanje žrtava.

Stravični napadi

Tijekom razgovora o ovoj temi govorio je o kompleksnosti problema pokazujući razumijevanje za argumente pripadnika udruga HOS-a po kojima su njihovi dragovoljci branili Hrvatsku ne poistovjećujući se pritom s idejom NDH i Ante Pavelića. Koristili su, kaže, pozdrav “Za dom spremni”, ali im nije predstavljao opredijeljenost za fašizam, nego su kao i svi drugi hrvatski branitelji željeli neovisnu i demokratsku Hrvatsku.

- Jednako tako treba imati na umu da petokraka koja ne simbolizira samo totalitarni komunistički režim, nego je i simbol borbe za radnička prava, u Vukovaru izaziva samo jednu emociju i povezuje ju se s masovnim stradanjem njegovih stanovnika koji su 1991. godine bili izloženi stravičnim napadima JNA, a nakon pada grada su civili i branitelji Vukovara masovno ubijani i odvođeni u logore u režiji te iste JNA, čiji su vojnici nosili petokraku kao svoj simbol - kaže dalje.

Preporuke vijeća

Premda se korištenje fašističkih simbola može sankcionirati izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te izmjenama Zakona o udrugama, Vlada je, čini se, odlučila donijeti poseban zakon. Razlog je očito to što će kroz njega regulirati i simbole koji se odnose na bivši komunistički režim. Kako će to učiniti, te hoće li petokraku izjednačiti s kukastim križem i ušatim “U”, ostaje vidjeti. Pričekat će, kako je to rekao visoki Vladin dužnosnik, preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje u ožujku iduće godine treba završiti s radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:15