AFERA KRULJAC>>>DVA NOVA SLUČAJA MALVERZACIJA U VOJSCI

Uz pomoć Kruljčeve brigade iz MORH-a isisali još 30 milijuna u Karlovcu i Slunju

Dok odvjetnici smijenjenoga generala Kruljca i suoptuženika pripremaju žalbe, otkrivamo nove malverzacije s vojnom mehanizacijom

KARLOVAC - Do temeljite rekonstrukcije vojarne u Domobranskoj ulici u Karlovcu 2008. došlo je samo nekoliko godina nakon što je taj objekt, naslonjen na zgradu Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske gdje je stolovao general Mladen Kruljac, već jednom doživio opsežnu obnovu.

Izvlačenje novca

U prvoj su obnovi također bili obuhvaćeni fasada, krovište te unutarnja i vanjska stolarija, no iste te stavke, uz brojne druge, ponovo su se našle na popisu za rekonstrukciju 2008. Sugovornik iz Inženjerijske pukovnije HKoV-a uvjerava nas da je velik dio novca “izvučen” putem tvrtki angažiranih na izvođenju radova.

- U obnovi 2008. godine, koja mnogima nije bila jasna jer su se obnavljali dijelovi vojarne koji su bili obnovljeni nekoliko godina ranije, uređivalo se i dvorište, odnosno krug vojarne. Za te zemljano-pripremne radove, kao i radove završnog uređenja izvođačima, koliko sam upoznat, plaćeno je oko pet milijuna kuna, iako su sve radove izvodili vojnici Inženjerijske pukovnije. Znači, uklanjanje stare ograde i asfaltnih dijelova, navoženje terena, uređenje parkirališta, postavljanje nove ograde, sve smo to odradili mi iz inženjerije. Ostao sam šokiran kada sam doznao da su i ti radovi dio troškovnika. Tko je i za čiji račun izvukao taj novac iz državnog proračuna - pita se naš sugovornik.

Samo godinu dana kasnije gotovo ista situacija dogodila se i prilikom gradnje nove kuhinje i skladišta hrane na vojnom vježbalištu “Eugen Kvaternik” u Slunju. Za taj je objekt iz proračuna izdvojeno nevjerojatnih 25 milijuna kuna, a ponovo su naplaćeni zemljani radovi koje su opet odradili pripadnici Inženerijske pukovnije.

Radili na temeljima

- Danima smo po najtežim uvjetima iskapali podrumske prostorije, pripremali teren za septičke i preljevne jame te radili na temeljima. I opet se dogodilo da je netko naplatio nešto što nije odradio. Ta dva projekta samo su primjer kako smo radili posljednjih godina. Koristilo nas se svugdje i za svaku prigodu, ponajviše za privatne interese nekih visokopozicioniranih časnika - priča sugovornik iz Inženjerijske pukovnije.

U oba projekta izvođač radova bila je tvrtka Tim color iz Zagreba, građevinskog poduzetnika Mateja Prosinečkog, koja je i inače čest izvođač radova koje naručuje Ministarstvo obrane . Riječ je o tvrtki osnovanoj 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, no zavidni popis referentnih radova svjedoči da na tržištu kotira vrlo visoko. MORH, MUP, Ured predsjednika i Grad Zagreb samo su neki od naručitelja za koje je radila ta zagrebačka tvrtka.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:28