SANACIJA POŽARIŠTA

Uz sav dim, miris plastike i nepodnošljivi smrad, Osječanima ni prognoza ne ide na ruku: ‘Nemoćni smo...‘

Dok se ne završi očevid, ne možemo ući s mehanizacijom, a ona je ključna kako bi nanijeli zemlju i ugasili požar, kaže Goran Ivković

Požar u Osijeku stavljen je pod kontrolu 

 Vlado Kos/Cropix

Nastavlja se završno gašenje i sanacija velikih količina izgorene plastike u krugu tvrtke Drava International u Osijeku nakon golemog požara. Još se šire dim i neugodan miris plastike.

Inspektori su na požarištu i krenuli su s provođenjem istražnih radnji. Goran Ivković, zapovjednik JVP-a Osijek, rekao je za HTV da je stanje puno bolje.

- Ovo je prvi dan da možemo normalno disati bez upotrebe zaštitnih sredstava. Jučer je što se tiče vatrogasnih intervencija bio dosta složen dan jer je bio pojačan vjetar, puhao je prema području gdje požar još nije bio ugašen. PU osječko-baranjska obavila je jedan dio očevida i dozvolili su nam da uđemo s mehanizacijom. Do 22 sata navozili smo zemlju i to je pomoglo da se smanji dim u Osijeku - izjavio je Ivković.

Za ponedjeljak je najavljen južni vjetar koji će ponovno nositi dim prema gradu Osijeku.

- U ovom trenutku smo nemoćni, dok se ne završi očevid, ne možemo ući s mehanizacijom, a ona je ključna kako bi nanijeli zemlju i ugasili požar - dodao je Ivković. Kaže kako je požar skoro pa ugašen te bi vatrogasci trebali obaviti posao za sat-dva.

Dječji vrtići u ponedjeljak rade normalno, ali roditeljima se preporučuje da ne dovode djecu ako ih ima tko čuvati kod kuće.

Zbog prevencije neće biti nastave u osječkim osnovnim i srednjim školama, kao ni u nekim okolnim mjestima koja su bila zahvaćena dimom. Zrak na mjernim postajama bio je umjereno onečišćen, no u nekim uzorcima dima pronađen je kancerogeni formaldehid.

- Nakupine koje ne možemo dohvatiti sredstvima za gašenje i dalje proizvode temperaturu i gore unutar podzemnog požara - rekao je Zoran Pakšec, županijski vatrogasni zapovjednik, prenosi HRT.

- To je spoj koji je brzo hlapljiv tako da se ne zadržava dugo u zraku, pa se i te koncetracije mijenjaju ovisno o smjeru vjetra i jačini. Za sve takve kemijske spojeve potrebno je duže izlaganje da bi imali štetan utjecaj na samo zdravlje, a to nije situacija - rekla je Nataša Turić, ravnateljica NZZJZ Osječko-baranjske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:53