ŠEFICA DO IZBORA

Uz svoju pročelničku plaću, Vladina povjerenica za Split primat će i 3500 kuna dodatka

Sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se odlučivati o mogućim izborima za "splitski parlament", bit će 26. travnja

Mirna Veža

 Grad Split

Split bi trebao ići na prijevremene izbore za gradonačelnika i njegove zamjenike 26. lipnja, sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se odlučivati i o mogućim izborima za "splitski parlament" bit će 26. travnja, a dotad će grad voditi Vladina povjerenica Mirna Veža.

Mirnu Vežu Vlada je na zatvorenom dijelu svoje sjednice u četvrtak imenovala povjerenicom koja će upravljati Splitom do izbora novog gradonačelnika i njegova stupanja na dužnost, a ako se i vijećnici odluče dati ostavke, onda će se ići i na prijevremene izbore za Vijeće, pa će Vlada morati imenovati i svog novog povjerenika za Gradsko vijeće.

Primopredaja

Vladina povjerenica za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika aktualna je pročelnica Službe pravnih poslova, zaštite i zastupanja Grada Splita.

Na to mjesto imenovao ju je bivši HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara u studenom 2018., a dosadašnji gradonačelnik Ivica Puljak, koji je sa zamjenicima dao ostavku i izazvao izvanredne izbore, htio joj se zahvaliti na suradnji i imenovati svog čovjeka na njenu poziciju. No, kako se pročelnici biraju na natječaju i ne mogu biti smijenjeni, a Mirna Veža nije htjela dati ostavku, Puljak nije uspio provesti svoj plan pa je ona ostala na toj poziciji.

Sada će biti privremena "gradonačelnica" 90 dana, ili nešto više, ako se izborni procesi oduže, odnosno bude li i drugog kruga izbora za gradonačelnika.

Povjerenik Vlade, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, u svom je radu samostalan, ali odgovara Vladi i nakon odrađenog posla podnosi izvješće o fiskalnoj odgovornosti, a novog gradonačelnika dočekat će s izvješćem o primopredaji vlasti.

Njegove ovlasti jako su sužene i zapravo je riječ o tehničkom upravljanju Gradom kako bi se osiguralo izvršenje redovnih službi grada.

Ne smije mijenjati akte, osim ako je to potrebno radi provedbe ili usklađivanja zakona ili drugog propisa, raspolagati imovinom može samo ako je to nužno radi izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova, a smije imenovati vršitelje dužnosti samo kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada.

Ne smije ni zaključivati ugovore veće vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ako je to nužno radi provedbe zakona, izvršenja ranije preuzetih obveza ili dovršenja ranije započetih poslova.

Interesi Grada

Mirna Veža za svoj će rad primati mjesečnu naknadu od 3501 kunu u bruto iznosu uz svoju pročelničku plaću koju prima, a koja u osnovnom obliku iznosi oko 11.000 kuna neto, bez dodataka. Naknada je definirana Vladinom Uredbom iz 2002.

- Ukazana mi je čast i obveza osigurati funkcioniranje Grada u prijelaznom razdoblju do izbora gradonačelnika. Taj posao ću izvršavati u suradnji sa svim svojim kolegama stručno, profesionalno i odgovorno s obzirom na to da smo svi vođeni istim ciljem, a to je zaštititi interese našega Grada - rekla je Mirna Veža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:53