OREŠČANIN O ŠEFU HGK

‘Uz toliko zdravstvenih problema i činjenicu da je ratni vojni invalid, Burilović je za umirovljenje‘

Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika govoreći o problemu cijepljenja opisao je i dvije situacije iz svoje obitelji
Dražen Oreščanin
 Bruno Konjevic/Cropix

Zbog nedavnog prosvjeda na Trgu bana Jelačića u Zagrebu Udruga Glas poduzetnika je dobila prekršajnu prijavu i treba platiti 20.000 kuna, a njezin čelnik Hrvoje Bujas kao odgovorna osoba 10.000 kuna. Iz Udruge smatraju kako za takav ishod nema osnove, piše N1.

- Smatramo da nismo imali nikakvu veću osnovu od bilo kojeg drugog skupa da budemo kažnjeni, za koje su premijer i ministar Božinović rekli da su legalni, da treba imati razumijevanja, rekao je za N1 Dražen Oreščanin.

Potom se osvrnuo na činjenicu da se predsjednik HGK Luka Burilović cijepio protiv koronavirusa, pojašnjavajući da je on hrvatski ratni vojni invalid te da ima niz zdravstvenih problema koji ga svrstavaju u rizičnu skupinu. Oreščanin je naveo dva slučaja iz svoje obitelji.

- Majka mi ima 85 godina, svaki tjedan dva puta zove doktoricu, ne zna se kad će biti cjepivo za nju. Bratić mi je srčani bolesnik, čeka premosnicu od 11. mjeseca, ne može u bolnicu zbog korone i još uvijek ne zna kad će se cijepiti. Teško je što se on s takvim zdravstvenim problemima bori za hrvatske gospodarstvenike. Preporučujem mu da se odmah umirovi, s obzirom da je ratni vojni invalid, ima pravo sigurno na invalidsku mirovinu, kaže Oreščanin.

Dodaje i da je Vlada danas malo smanjila diskriminaciju.

- Ako netko može u kockarnicu, može i u kafić ili dječju igraonicu, koje su također zatvorene. Predložio sam ministru Aladroviću da u znak solidarnosti imaju plaću 4000 kuna pa bi možda to trebao biti sljedeći korak.

Korektno bi bilo da se dozvoli rad ugostiteljima i igraonicama te da Vlada pristane na model obeštećenja koji koriste Austrija i Njemačka, a kod nas iznos može biti i manji. U model ulaze i zatvoreni poduzetnici, ali i event industrija, putničke agencije, povremeni prijevoz te turistički vodiči, predlaže što bi Vlada još mogla učiniti.

Mjere za studeni i prosinac dosta su kasnile, a mjere za siječanj se isplaćuju redovito, kaže Oreščanin za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:24