PRESSING NA N1

UŽARENO SUČELJAVANJE O POBAČAJU Raspudić: Treba braniti život, a Ustavni sud je moguće i ukinuti GLASOVAC Žensko tijelo ne smije biti državna imovina

 Bruno Konjevic / Goran Mehkek / CROPIX

U Pressingu na N1 televiziji na temu ljudskih prava sučelili su se Nino Raspudić, nezavisni kandidat na listi MOST-a i Sabina Glasovac iz SDP-a, a rasprava se posebno užarila na pitanju pobačaja i njegove zabrane.

Na pitanje hoće li u programima SDP-a i Mosta stajati donošenje Zakona o pobačaju, Raspudić je spomenuo SDP-ov prijedlog koji je, kako je kazao, problematičan. - Povjerenstvo koje je 2009. predložio Ustavni sud, ono nakon svega kaže da je neosporiva činjenica da je tijekom trudnoće riječ o ljudskom životu, ljudski život počinje začećem, osnovno ljudsko pravo je pravo na život. Ako budemo imali većinu bit će na tragu zaštite ljudskog života od začeća. Pobačaj je ubojstvo, život treba braniti. Treba ići proaktivno, ženama treba pomoći. Analize pokazuju da su česti ekonomski razlozi, mali je postotak silovanih žena koje se na to odlučuju. Imamo svjedočanstva djece koja su začeta u silovanju u BiH, uspjeli su se realizirati kao sretne osobe. Nemam pravo određivati tko ima pravo živjeti, tko ne - kazao je Raspudić.

Glasovac je kazala kako je ona za život, ali i za dostojanstven i slobodan život.

- Postoje žene koje se nađu u teškoj situaciji, ne znamo što ih tišti i prekid trudnoće vide kao jedino rješenje, to nije laka odluka i s time mora živjeti. Meni moja majka nije dala život da bi vam država propisivala što ćete raditi sa svojim umom i tijelom. Žena ima pravo na izbor i na zdravlje, zabranom pobačaja nećete smanjiti broj istih, već žene dovesti u situaciju da odlaze ili u druge zemlje ili raditi te zahvate van institucija što je ugrožavanje njihovog zdravlja. Naš je stav da žensko tijelo ne smije biti državna imovina. Mi smo pripremili zakon koji treba ispraviti sve manjkavosti postojećeg. Činjenica je da je medicinski prekid trudnoće legalan do desetog tjedna, zatim pobačaj nije dostupan jer imate liječnike i klinike koje se pozivaju na priziv savjesti. Mnoge žene ga ne mogu platiti. Želimo da pobačaj bude besplatan, siguran i dostupan. Ne zalažemo se za pobačaj, no ako je on zadnje rješenje, žena ga mora imati mogućnost napraviti - kazala je Glasovac.

Raspudić je kazao da žele da svaka žena može iznijeti život koji nosi, te da je pravo na priziv savjesti zajamčeno Općom deklaracijom o pravima čovjeka.

- Tražimo od institucija da se ne može dogoditi da je u brojnim bolnicama pola liječnika pod prizivom savjesti, u nekima svi. Europski sud za ljudska prava je rekao da se prizivom savjesti ne smije manipulirati na području ljudskih prava, da se pravo liječnika ne može staviti nadležnim pravu žene na zdravlje - kazala je Glasovac.

Na konstataciju da je po Ustavnom sudu nemoguće zabraniti pobačaj, Raspudić je kazao Most želi Hrvatsku u kojoj će svaka žena koja nosi dijete biti zaštićena da ga može iznijeti te je ustvrdio da se Ustavni sud, teoretski, može ukinuti. - Ako Ustavni sud postaje parapolitičko tijelo, postoje načini da narod demokratskom voljom riješi taj Ustavni sud. Mi pratimo Ustavni sud u toj državnoj arhitekturi, postaje problematično tijelo, parkiralište za islužene HDZ-ove i SDP-ove kadrove - kazao je.

Glasovac je kazala da je ima dojam da je ukidanje Ustavnog suda u svrsi borbe za kljaštrenje ljudskih prava, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 06:45