TURISTIČKA SRAMOTA

UŽAS NA JADRANSKOM BISERU Smrad iz septičke jame širi se Biševom, vrata WC-a zaključana, roje se komarci...

 Cropix

Već mjesecima iz oštećene septičke jame od jedinog sanitarnog čvora u uvali Mezoporat na otoku Biševu širi se nesnosan smrad unaokolo, sve do pristaništa u kojemu dnevno boravi i do tisuću turista, koji strpljivo čekaju u redu kako bi posjetili znamenitu Modru špilju. Svakoga dana broj komaraca sve je veći i realno postoje velike šanse da dođe do ozbiljne zaraze. Ali to kao da nikoga posebno ne zabrinjava, piše Slobodna Dalmacija.

Ulaznica za Modru špilju “krešila” je ove godine s 40 na 50 kuna, prije neki dan u velikim gustirnama navrh kontejnera u kojima se nalazi WC nestalo je vode, pa je WC bio zatvoren, te su se turisti morali snalaziti kako su znali i umjeli. Podsjećamo, ovo nije prvi put da zahod nije u funkciji, a zanimljivo je da su odgovorni iz komiškog Nautičkog centra dva od četiri postojeća zahoda “preuredili” u skladište. U jednom od njih nalaze se uređaji potrebni za videonadzor koji je postavljen u luci.

Treba li uopće govoriti o nezadovoljstvu i bijesu turista i svih ostalih koji od turizma žive, kao i sramoti koju svakodnevno trpi komiški i hrvatski turizam jer, ne zaboravimo, Modru špilju, uz “obične” turiste koji svakodnevno mnogobrojnim plovilima dolaze iz pravca Splita, Brača, Hvara i Visa, posjećuju i mnoga poznata lica.

Turisti su nezadovoljni

Osim navedenih problema, jedan od naših sugovornika, koji je htio ostati anoniman, kaže nam i da je sanitarni čvor u uvali Mezoporat predaleko od mjesta iskrcaja-ukrcaja turista i da dvije kabine WC-a (muška i ženska) koje su u uporabi (kad ima vode) jednostavno ne mogu zadovoljiti potrebe brojnih gostiju. Zbog ušteda, gustirne za WC od prošle godine, umjesto slatkom, pune se morskom vodom.

Istine radi, u međuvremenu su postavljene oznake gdje se WC nalazi, postavljeni su suncobrani kako bi gosti barem malo u hladu mogli čekati svoj red za obilazak Modre špilje, ali...

Lokalni prijevoznici također šute, zadovoljni zaradom, ali turisti su vidljivo nezadovoljni, i to se osjeća na svakom koraku.

A sve se to događa u godini kada se Komiža priprema za veliku proslavu obilježavanja 130. godišnjice otkrića Modre špilje i početka turizma otoka Visa. Naime, 7. kolovoza 1884. godine, barun Ransonnet je objavio u bečkim novinama “Neue Freie Presse” članak o otkriću Modre špilje, a potaknuti upravo ovom viješću nedugo zatim, 1885. godine, u Komižu dolazi 100 članova Bečkog turističkog društva kako bi posjetili Modru špilju. Riječ je o prvom organiziranom turističkom posjetu jednoj turističkoj atrakciji u Dalmaciji.

U povijesti dalmatinskog turizma to je vrlo važan datum koji ujedno predstavlja početak turizma na otoku Visu i valjan argument za dvogodišnje obilježavanje ovog jubileja.

Inspektori, gdje ste?

Nadalje, iako je u samoj luci Mezoporat, u kojoj se obavlja prekrcaj turista, određen operativni dio obale, unatoč velikom trudu brojnih djelatnika Nautičkog centra, velike su gužve i praktično je nemoguće održavati red u luci. Turisti su nestrpljivi, nervozni i mnogi od njih iskrcavaju se preko više brodova, te je prava sreća da se još nije dogodilo neko veće zlo.

Koncesionar Modre špilje, Nautički centar “Komiža”, 1. travnja 2012. godine povećao je cijenu ulaznice za Modru špilju za 33 posto, na 40, a ove, 2014. godine na 50 kuna, dok je razina usluge ostala ista, piše Slobodna Dalmacija.

Uz to, problem s WC-om još uvijek nije kvalitetno riješen, a komiški Nautički centar ove godine na novi rok od 10 godina dobio je koncesiju za organiziranje posjećivanja, razgledanja i čuvanja Modre špilje. Je li ona došla u prave ruke i treba li konačno inspekcija obavljati posao za koji je plaćena?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:59