RASPRAVA U SABORU

UZAVRELA ATMOSFERA U SABORU Jandroković prvo održao lekciju Bulju pa izbacio Marasa nakon treće opomene: 'Nećemo vas nositi van, preteški ste'

Gordan Maras i Gordan Jandroković
 Davor Pongračić / Damjan Tadić / Hanza Media

Mostovi saborski zastupnici ponovno su u četvrtak, uoči rasprave o prijedlogu državnog proračuna za 2020., kritizirali odluku da se sabornica iznajmi za potrebe Europske pučke stranke (EPP).

- Zastupnici o tome nisu odlučivali, dopustite da oni glasuju o tome hoće li se sabornica iznajmiti - predložio je Miro Bulj, podsjećajući da su dio EPP-a i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te talijanski europarlamentarac Antonio Tajani, koji je svojatao hrvatski teritorij, prenosi N1.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je pak da je saborsko Predsjedništvo odlučilo o iznajmljivanju i da se nitko od njegovih članova nije protiv toga bunio.

- Kad spominjete eventualni dolazak Vučića, po vašoj logici, Hrvatska bi trebala istupiti iz UN-a jer je Srbija tamo, ili ne organizirati ovakav veliki kongres, a u Zagreb dolazi 40 premijera - odgovorio je Jandroković Mostovu zastupniku i pozvao ga da ne "provincijalizira Hrvatsku".

Naglasio je i kako će se u Saboru održati samo predsjedništvo i skupština, a kongres EPP-a bit će u zagrebačkoj Areni.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čini se, stiže u Zagreb za manje od dva tjedna, na Kongres Europske pučke stranke koji se održava u glavnom gradu Hrvatske. Vučić je na stranicama Kongresa naveden kao govornik.

No, visoki tonovi u Saboru nisu stali s raspravom o Kongresu EPP-a i mogućem dolasku Vučića. Nakon što je SDP-ov Marko Vešligaj dobio dvije opomene, javio se njegov stranački kolega Gordan Maras koji je krenuo spočitnuti Jandrokoviću zbog vođenja sjednice.

Maras je došao i do mjesta predsjedavajućeg i pokušao objasniti nešto Jandrokoviću, piše Tportal.

- Nećemo vas iznositi van, preteški ste - poručio je čelnik Sabora Marasu.

- Nećeš se bahatiti. Ne zaslužuješ niti sekunde biti u ovoj stolici - dobacio mu je Maras, nakon što je Jandroković svoj mikrofon okrenuo prema zastupniku SDP-a. Šef Sabora zamolio je Marasa da sjedne na svoje mjesto, no on to nije napravio pa mu je Jandroković udijelio prvo treću opomenu i zabranio da govori i u petak, a nakon toga pozvao je i stražu da izbaci Marasa.

No, za stražom nije bilo potrebe jer je Maras sam izašao.

Uzavrelu atmosferu dodatno je podgrijao Lovrinović koji se počeo derati iz klupe dok mu je ministar financija Marić odgovarao na repliku.

- Što je vama danas? Neću vas izbacivati ali kako možemo normalno raditi kad se ovako nepristojno ponašate. Pa vi ste sveučilišni profesor. Poslovnik Sabora ne predviđa da vi urlate iz klupe dok govori ministar financija - poručio mu je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:15