LAŽNI IDENTITET

Uzbuna na FER-u: ‘Studenti vrijeđali asistenta u chatu, on ih špijunirao pa kaznio. A onda je došlo do preokreta...‘

Studenti su u privatnom chatu na Discord serveru grubo govorili o predavaču pa su kažnjeni oduzimanjem bodova. No samo na deset dana

Studenti, Ilustrativna fotografija

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Dvoje studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva sankcionirani su nakon što su na privatnom serveru na Discordu komentirali asistenta kolegija Komunikacije mreže, koji se infiltrirao među studente i čitao sve što pišu. Oduzeti su im svi bodovi stečeni na istoimenom kolegiju, ali nakon što je odluka naišla na najstrožu osudu ostalih kolega, nakon deset dana je i - poništena.

Što se točno dogodilo?

Discord server studentima FER-a služi kao zajednička platforma na kojoj mogu privatno, ali i anonimno - bez straha komentirati događaje s fakulteta, profesore, ispite te tako između ostaloga i asistente. Takve grupe uobičajene su među studentima na raznim platformama, od Facebooka i WhatsAppa pa do Discorda ili Teamsa. Osim u te svrhe, FER-ovci već spomenutu grupu koriste kako bi se bolje upoznali te razmjenjivali što više informacija koje su korisne njihovim akademskim životima.

U toj su grupi frustrirani studenti komentirali asistenta na kolegiju Komunikacijske mreže te ujedno dijelili vlastite komentare o načinu održavanja laboratorijskih vježbi na ovom već spomenutom predmetu. Vrijeđali su asistente na poslovnoj, a kasnije i na privatnoj razini te su često koristili neprimjerene riječi i izricali potencijalne prijetnje. Pritom su mislili kako se nalaze u privatnom i sigurnom okruženju, gdje mogu slobodno govoriti o nekim stvarima bez posljedica.

- Prvo je krenulo s uvredama na račun izgleda jednog asistenta, a kasnije s izjavama tipa "spavaj s nožem ispod jastuka ako ovo čitaš", govori nam student FER-a koji je također sudionik sporne grupe, a koji je htio ostati anoniman.

No, problem je nastao kada su sudionici te grupe započeli sumnjati kako je među njima infiltrirani djelatnik fakulteta ili više njih. Ta se sumnja na kraju pokazala istinitom jer je minimalno jedan asistent bio prisutan na Discord serveru pod lažnim imenom, predstavljajući se kao student. Špijunirao je što studenti govore o osoblju i fakultetu općenito.

- Nisam za to da se vrijeđaju profesori, asistenti itd., ali niti da se narušava ugled fakulteta tako. Ne možemo nekome zabraniti da slobodno govori. Ta grupa ne bi ni trebala imati veze sa zaposlenicima faksa, već je to namijenjeno za komunikaciju između studenata, govori student dodajući kako ta grupa nije službena grupa vezana uz fakultet, već je to zasebna grupa stvorena od strane studenata.

Ubrzo nakon toga, dvoje studenata koji su bili najaktivniji svojim komentarima na platformi Discord zaradili su sankcije pod koje se podrazumijeva uzimanje svih bodova koje su ostvarili na tom kolegiju. Nakon što je provedena sankcija, potavljena je obavijest na web stranici tog kolegija u kojoj odgovorna tijela fakulteta objašnjavaju što se dogodilo.

image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Evo što u poruci stoji:

"Odlukom koordinatora predmeta poništavaju se do daljnjega bodovi u svim komponentama ocjene, za sljedeće studente:

** i ** (podaci poznati redakciji).

Podloga za donošenje takve odluke je neprimjereno, prostačko, huškačko i prijeteće pisanje o nastavnicima na javno dostupnom portalu, što narušava ugled i dostojanstvo Sveučilišta, Fakulteta, studenata, nastavnika i suradnika."

Odluka je izazvala brojne reakcije, studenti su pokazali podršku kolegama i istaknuli kako fakultet nema pravo zadirati u njihove privatne razgovore.

- Stvari koje su napisali nisu lijepe, ali su nedvojbeno rezultat šale i sarkazma u okruženju u kojem su se osjećali sigurno, samo je jedan od komentara.

U uručenoj sankciji koja je dostavljena dvojici studenata stoji kako je njihovo neprimjereno i prosto ponašanje te pisanje o nastavnicima događaj koji se dogodio na javno dostupnom portalu. Nedvojbeni je apsurd upravo to što su se djelatnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, jednog od najcjenjenijih i najorganiziranijih fakulteta u Hrvatskoj lažno predstavljali kako bi prikupljali podatke i kasnije ih koristili protiv istih.

Rasprava o ovom slučaju pokrenuta je i na platformi Reddit.

- Nisam dio njih, ali po onome što sam čuo radilo se o zezanciji na račun profesora/asistenta. Onda je to preraslo u malo ekstremnije fore, rekao je autor objave. Dodao je kako su šale i zezancije otišle toliko daleko da se spominjao nož koji bi asistent trebao imati ispod jastuka. Upravo spomen tog noža potaknuo je asistenta da razotkrije svoju krinku i špijunažu unutar privatne grupe kako bi dotične studente mogao kazniti da su neprimjereno, prostačko i prijeteće pisali o djelatnicima.

Deset dana nakon donošenja odluke o oduzimanju bodova iz kolegija, studenti FER-a obaviješteni su kako se odluka ipak ukida:

"Završetak važenja odluke i povrat bodova: S danom 18.7.2022. prestaje važenje Odluke o poništavanju bodova za studente ** i **. Nakon prikupljanja te pregleda podataka i dobivenih pojašnjenja kroz širi krug razgovora s dostupnim sudionicima, navedenim studentima će s današnjim datumom biti vraćeni bodovi zabilježeni po svim komponentama ocjene.

Spomenutog asistenta predmeta Komunikacijske mreže upitali smo može li nam nešto više pojasniti vezano uz slučaj, no on nije želio dati bilo kakav komentar.

O cijelom slučaju upitali smo i Fakultet elektrotehnike i računarstva, njihov odgovor bio je kratak.

- FER nema praksu komunicirati sa svojim studentima putem medija pa ne želimo niti ovoga puta započinjati raspravu tim kanalima, govori nam Voditeljica Službe za odnose s javnošću Petra Škaberna.

Ako imate gradsku priču ili temu javite nam se na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:52