POSVOJITELJI UZNEMIRENI

UZBUNA U SUSTAVU ZA SOCIJALNU SKRB Nasilni otac pronašao preko starog OIB-a adresu sina kojeg su mu oduzeli prije 10 godina, najavio da ide po njega

 Boris Kovačev / CROPIX

Prije desetak godina posvojiteljski par posvojio je dijete čijim je biološkim roditeljima oduzeta skrb zbog nasilja. Dijete je dobilo njihovo prezime, sredili su svu papirologiju, prijavili dijete na novu adresu i postali obitelj.

Međutim, nedavno ih je kontaktirao djelatnik nadležnog Centra za socijalnu skrb kako bi ih pozvao na oprez jer je djetetov biološki otac uspio saznati adresu posvojiteljske obitelji te najavio kako će otići po svoje dijete! Stručnjaci centra uspjeli su ga smiriti, no ne mogu garantirati da će se on držati dogovora te da u budućnosti neće pokucati posvojiteljima na vrata. Roditelji su krajnje uznemireni i prestrašeni te se boje incidenta, mogućeg nasilja i neizbježnih posljedica za dijete.

Pristup podacima

Biološki otac adresu posvojiteljske obitelji saznao je preko OIB-a djeteta, do kojeg je, očito nelegalnim putem, došao preko evidencije MUP-a.

- Procjenjuje se da oko 3000 posvojene djece i njihovih obitelji živi u sličnoj potencijalnoj opasnosti - upozoravaju u udruzi za potporu posvajanju Adopta. Naime, sva djeca posvojena prije 2015. godine morala su zadržati svoj originalni OIB ili JMBG koji im je dodijeljen po rođenju, odnosno tijekom boravka u biološkoj obitelji.

Svi koji imaju pristup podacima vezanima za OIB - a radi se o tisućama službenika, policajaca, zdravstvenih djelatnika, učitelja - imaju pristup i kronologiji djetetova života, podacima o starom prezimenu, posvojenju, novoj adresi... Događa se da na najrazličitijim mjestima dijete ili posvojitelji moraju objašnjavati promjenu prezimena: pri upisu djece u školu, u liječničkoj čekaonici dijete prozovu prezimenom biološke majke...

Obiteljskim zakonom iz 2015. uvedena je odredba po kojoj roditelji mogu promijeniti OIB djetetu nakon posvojenja - ali samo za djecu koja su posvojena nakon stupanja tog zakona na snagu.

Nije moguće

- Uputili smo nadležnom ministarstvu zamolbu da se odredba o mogućnosti izmjene OIB-a primjenjuje retrogradno, no dobili smo odgovor da to nije moguće. Stoga smo pisali Ministarstvu financija, ali odgovor nismo dobili - kaže Diana Topčić Rosenberg iz Adopte. U Ministarstvu obitelji naglašavaju kako se pri uređenju novog Obiteljskog zakona rukovode prvenstveno zaštitom prava, dobrobiti i sigurnosti djeteta te će se “i dalje truditi oko pronalaska odgovarajućeg rješenja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:47