KORUPCIJSKA AFERA

UZDRMANI BIVŠI PREDSJEDNIK Mesić od Finaca traži: 'Pokažite mi optužnicu u aferi Patria'

Iz njegova ureda danas je priopćeno da je Mesić na vlastiti zahtjev primio prvog tajnika i zamjenika šefa misije finskog veleposlanstva u Zagrebu Ville Anderssona
 Robert Fajt/Cropix

ZAGREB - Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić zatražio je danas od finskog veleposlanstva u Zagrebu puni tekst optužnice protiv trojice menadžera tvrtke Patria koje finsko tužiteljstvo tereti da su kod prodaje oklopnih vozila podmitili trojicu Hrvata, među kojima je navodno i tadašnji predsjednik Mesić.

Iz njegova ureda danas je priopćeno da je Mesić na vlastiti zahtjev primio prvog tajnika i zamjenika šefa misije finskog veleposlanstva u Zagrebu Ville Anderssona.

ISPOVIJEST UZDRMANOG BIVŠEG PREDSJEDNIKA Mesić za Jutarnji: 'Lažu svi koji kažu da kradem'

"Bivši je predsjednik zatražio pomoć veleposlanstva Finske kako bi dobio na uvid puni tekst optužnice podignute u Finskoj u vezi prodaje oklopnih transportera Patria Hrvatskoj, kao i autorizirani puni tekst izjave finskog državnog tužitelja koji u vezi s time navodi i njegovo ime, budući da dio hrvatskih medija manipulira i s dijelovima optužnice i dijelovima izjave finskog državnog tužitelja, optužujući g. Mesića da je primio mito prije zaključenja ugovora o kupnji oklopnih transportera Patria za potrebe Oružanih snaga RH", navodi se u priopćenju Mesićeva ureda.

Dodaju da će bivši predsjednik nakon što dobije tražene materijale i ovisno o njihovom sadržaju, odlučiti o svojim narednim koracima.

Suđenje bivšim menadžerima finske tvrtke Patria, koji se sumnjiče za odobravanje mita pri zaključivanju posla isporuke oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku, trebalo bi započeti u rujnu ove godine.

Finska novinska agencija objavila je da je na pripremnom ročištu tužitelj Jukka Rappe kazao kako je čak pet posto iznosa cjelokupnog posla bilo namijenjeno mitu i to dva posto direktoru "Đure Đakovića" Bartolu Jerkoviću, a po jedan posto tadašnjem hrvatskom predsjedniku Mesiću i nekadašnjem premijeru Franji Greguriću. Rappe je kazao da se radi o vrlo složenom slučaju jer su neki računi bili krivotvoreni te da finsku tužiteljstvo ne zna niti kome je novac bio stvarno isplaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:18