DESTABILIZACIJA ZBOG INE

UZDRMANO PARTNERSTVO Božo Petrov u razgovoru za Jutarnji žestoko se obrušio na partnere u Vladi: 'Dosta je bilo, više neću šutjeti!'

 Tomislav Kristo / CROPIX

Nema ni jednog razloga zbog kojega se stvara dojam da je Vlada nestabilna. Posebno da se to radi sada kad treba usvojiti akcijski plan reformi. Most nije kočničar reformi i sve se svodi samo na jedan zaključak - da je posrijedi Ina. Nikada nećemo dozvoliti da se proda firma od strateškog interesa za Hrvatsku - rekao je potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov i pozvao “sve one koji već dva mjeseca pokušavaju destabilizirati Vladu da se okane lova u mutnom i da stave karte na stol”.

Petrovu je neposredni povod za ovakvu oštru reakciju i prvi izravni i javni sukob s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom bilo priznanje Milana Bandića da je razgovarao s Karamarkom o mogućem preslagivanju u Saboru. “Vlada eksperimentira, nema rezultata i treba napraviti pomak, ako ga ne bude bilo... Interes hrvatskih građana je samo posao, ništa drugo”, rekao je Bandić za N1 televiziju i priznao da je s Karamarkom razgovarao o mogućem preslagivanju u Saboru. “Ne samo s Karamarkom nego sa svima onima koji mogu demonstrirati da žele raditi. Ja imam 60 godina - dovoljno iskustva da ne ponavljam greške, a dovoljno energije da djelujem”, rekao je Bandić i dodao da u Saboru ima klub od pet zastupnika, a uskoro će ih biti dvostruko više.

- Zanimljivo mi je preslagivanje s Milanom Bandićem koji je već nekoliko puta završio u pritvoru i kojemu je Županijski sud ukinuo odluku ne priznajući dokaze koje je sam odobrio - komentirao je Petrov za Jutarnji navodeći da je tri mjeseca šutio jer zna koliko je potrebna stabilnost za rad Vlade i rejting u svijetu.

Prozvani za kočenje

No, sada više neće šutjeti jer, kako tvrdi, Most nije nikakav končničar i od sada će javno govoriti o svemu što pripremaju i predlažu. Ističući da nam je kreditni rejting već smanjen zbog odnosa unutar Vlade i dojma da je nestabilna, Petrov ukazuje da nas daljnje održavanje takvog dojma vodi ravno u grčki scenarij i pita se kome je to u interesu. - Ne mogu razumjeti zašto se to radi, tim prije što smo akcijskim planom već u prvoj godini mandata predvidjeli više reformi nego što ih je protekla SDP-ova Vlada imala u četiri godine.

Jedini zaključak

Jedini je zaključak da se sve to događa jer je problem Ina. Vidi se i tko je pozvan kao svjedok u arbitražnom postupku oko Ine i što se tu događa - rekao je Petrov i ponovio da će Most braniti nacionalne interese i neće dopustiti prodaju nacionalne naftne kompanije. Iz njegove reakcije je vidljivo da mu osobito smetaju optužbe da je Most kočničar pa je tako istaknuo da je Most prilikom formiranja Vlade blokirao imenovanje samo šest osoba, te naveo da je i danas više od 25 mjesta zamjenika i pomoćnika ministara koja nisu popunjena, a svega je jedno, i to zamjenika ministra financija, iz kvote Mosta, dok su ostala HDZ-ova.

‘Mi želimo reforme’

Odlučan da nakon Bandićeva priznanja kako je razgovarao s Karamarkom o preslagivanju u Saboru i stvaranju nove parlamentarne većine više neće šutjeti, Petrov je rekao da je Most taj koji stalno predlaže reforme i pritom nailazi na blokade. Kao primjer je naveo da je Most tražio ukidanje beneficija saborskim zastupnicima, ali su to njihovi partneri u vlasti zaustavili. - Na izradu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci čeka se već tri tjedna - rekao je čelnik Mosta koji se zalaže za to da se HNB-u uvede kontrola Državne revizije u odnosu na poslovanje, a da se guverneru ostavi potpuna samostalnost u vođenju monetarne politike i nadzoru nad komercijalnim bankama.

- Zakon o političkim strankama morao je proći čak četiri kruga pregovora prije nego što su se usvojile izmjene. Pitam se u čemu smo mi to kočničari! - nabrajao je Petrov i nizu dodao da je Most predložio reformu Ministarstva unutarnjih poslova (ministar Vlaho Orepić predstavio je projekt po kojemu bi se broj policijskih uprava s 20 smanjio na svega 5 - četiri regionalne i za Grad Zagreb), te podsjetio da HDZ tu reformu nije podržao. - Ništa mi ne kočimo. Zalažemo se za reformu lokalne uprave i samouprave, ali se i to odbija - naveo je čelnik Mosta dodajući da je na njihovo inzistiranje regulirano i korištenje kreditnih kartica i mobitela.

- Stalo mi je do ove Vlade. Pred donošenjem smo nacionalnog plana reformi i one bi trebale krenuti punim zamahom. Umjesto da ih počnemo provoditi, priča se o preslagivanju u Saboru, i to s čovjekom koji je nekoliko puta završavao u pritvoru - vratio se Petrov na Bandića pitajući se kakav treba imati obraz da se s takvim čovjekom pregovara o preslagivanju vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:54