PLENKOVIĆEVI LJUDI ZA POVJERENSTVO

Uzelac, Kostović, Mornar i Lučin u timu za kurikulum

Vedran Mornar, Ivica Kostović, Pero Lučin i Slobodan Uzelac
 HANZA MEDIA

Vlada je donijela odluku o osnivanju novog Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, ključnom dokumentu za razvoj sustava na kojemu počiva i kurikularna reforma.

Iako članovi, kao ni novi predsjednik koji bi trebao zamijeniti dosadašnjeg Nevena Budaka, još nisu imenovani, neslužbeno doznajemo da je s dijelom novih članova Povjerenstva premijer Andrej Plenković već održao inicijalni sastanak. Među okupljenima su bila, doznajemo, četiri bivša ministra, dva bivša potpredsjednika Vlade, dva rektora...

Sada već bivše Posebno stručno povjerenstvo imenovao je bivši premijer Zoran Milanović, a sastojalo se od nestranačkih stručnjaka. Plenkovićev plan je, uz proširenje skupine na deset članova i predsjednika (dva više no dosad), okupiti u Povjerenstvu različite struke, ali i pokriti ključne političke stranke.

Raznolika ekipa

Kako doznaje Jutarnji, u novome Povjerenstvu trebao bi se naći Slobodan Uzelac, bivši državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje u mandatu Dragana Primorca te potpredsjednik Sanaderove Vlade zadužen za regionalni razvoj i povratak izbjeglica. U Vladi Jadranke Kosor imao je funkciju potpredsjednika za društvene djelatnosti i ljudska prava. Uzelac je po struci socijalni pedagog i socijalni patolog, trenutačno angažiran na poslijediplomskom studiju probacije Sveučilišta u Splitu. Treba spomenuti da je bio državni tajnik u Ministarstvu znanosti u vrijeme kada je pomoćnik ministra bio sadašnji ministar Pavo Barišić.

Uz Uzelca, nekad člana Samostalne demokratske srpske stranke, u Povjerenstvu bi se trebao naći i akademik Ivica Kostović (HDZ), bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar znanosti.

Provedbom Strategije obrazovanja i znanosti trebao bi se baviti i Davor Romić, ministar poljoprivrede u Vladi Tihomira Oreškovića i bivši dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu u dva mandata.

U raznoliku političko-stručnu ekipu trebao bi biti uključen i nestranački Vedran Mornar, bivši ministar znanosti u SDP-ovoj Vladi, sada profesor zagrebačkog FER-a. Iako još nije poznato tko bi od SDP-ovaca mogao ući u Povjerenstvo, HNS bi trebao pokriti Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci i pregovarač za zatvaranje pregovora o ulasku Hrvatske u EU u prvom uspješno zatvorenom poglavlju obrazovanje, znanost i kultura.

Radne skupine

Spominje se i ime još jedne bivše ministrice znanosti - akademkinje Milene Žic Fuchs, dok bi Povjerenstvo, po još neslužbenim informacijama, trebala voditi zadarska rektorica Dijana Vican. Vilmica Kapac, koja je također iskusila rad u Ministarstvu znanosti, u vrijeme ministra Primorca, nakon čega je postala ravnateljica Srednje škole Pregrada, također ulazi u Povjerenstvo.

Među prvim zadaćama novoga Povjerenstva bit će osnivanje radnih skupina za daljnji razvoj ciljeva Strategije. Među skupinama je i ona za kurikularnu reformu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:29