POTPREDSJEDNIK VLADE

Uzelac: Srpske žrtve zaslužuju isti pijetet kao i žrtve Škabrnje i Nadina

Pogrešnim politikama Uzelac je nazvao hrvatsku politiku koja je željela Hrvatsku bez Srba, odnosno srpsku politiku koja je tvrdila da svi Srbi moraju živjeti u jednoj državi.
Benkovac, 211111.Parlamentarni izbori 2011.Potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac (SDSS) u Benkovcu je odrzao javnu tribinu pod nazivom Dok se drugi bore za vlast mi se borimo za ravnopravnost. Tribina se odrzala u vatsrogasnom domu, a privukla je i velik broj zitelja srpske nacionalnosti.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

- Ovih dana kada se spominju žrtve Škabrnje i Nadina, koje zaslužuju svaku suosjećanje i pijetete, potrebno je spomenuti i žrtve Kule (Atlagića, op.a.) i drugih još neidentificiranih srpskih žrtava na zadarskoj Patologiji koje zaslužuju jednako suosjećanje i pijetet, kazao je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac na javnoj tribini SDSS-a pod nazivom "Dok se drugi bore za vlast mi se borimo za ravnopravnost" u Vatrogasnom domu u Benkovcu, javlja Slobodna Dalmacija .

- Među hrvatskim žrtvama su na žalost bili i prijatelji moje porodice, obitelj Žepina. Oni su slavili dva Božića i dva Uskrsa, ali pogrešne politike to žele spriječiti.

Pogrešnim politikama Uzelac je nazvao hrvatsku politiku koja je željela Hrvatsku bez Srba, odnosno srpsku politiku koja je tvrdila da svi Srbi moraju živjeti u jednoj državi.

- Obje loše politike prelomile su se na vašim leđima, a vi ste svojim povratkom i životom u ovom kraju dokazali da niste ni za jednu od te dvije loše politike - kazao je Uzelac ističući da su mnogi srpski povratnici, nakon rata i poraća, postali žrtve pobjednika.

- To što vi danas ovdje doživljavate nije karakteristično za cijelu Hrvatsku. Nažalost, po svim dojavama i prijavama, ovaj je prostor "crna rupa" u politici povratka izbjeglica, nastavio je Uzelac ustvrdivši kako neki političari i dalje vode rat protiv povratnika.

Uzelac je potom naveo brojne slučajeve diskriminatorskog odnosa lokalnih vlasti prema Srbima povratnicima te ekscese na međunacionalnoj osnovi.

- Ovdje je još uvijek problem sigurnost povratnika, još uvijek nije prestalo paljenje obnovljenih kuća, ovdje je uostalom započela tipična uzurpacija privatnog zemljišta, kamenolomi se otvaraju pred vratima kućnih dvorišta, stvara se otpor prema vladinim mjerama pomoći povratnicima pa takva sredstva, kao u Općini Polača, ostaju neiskorištena.

Otimaju se građevinska i šumska zemljišta, krade se kamen iz preko 200 godina starih srušenih kuća i završava u vikendicama na Pagu i Viru. Jedna sela svijetle kao betlehemi, a druga se ne vide kada padne mrak.

Nejednakost i neravnopravnost osjeća se na svakom koraku, u poduzetništvu, koncesijama, dionicama, socijalnoj pravednosti, zapošljavanju u državnim službama... nabrojio je potpredsjednik SDSS-a zaključivši kako ravnopravnost Srba u Hrvatskoj neće biti postignuta dok ne bude izgrađene srpske institucije unutar Hrvatske u skladu za zakonom, od kulture do lokalne autonomije.

- Izađite na izbore i svoj glas nemojte dati ljudima koji iz vrhova vlasti siju iracionalni strah. Koji kažu "Hrvatsku treba braniti!" Od koga? Od onih iz unutra! Branit ćemo je tako da bude uređena na korist svih zajednica i regija! - poručio je Slobodan Uzelac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:20