RASPUŠTEN SABOR

Uzeli tjedan dana slobodno zbog jednog praznika za koji mnogi i ne znaju što znači...

Na fotografiji: Lora Vidović
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon dvodnevnog napada mahom većinskih zastupnika na pučku pravobraniteljicu Loru Vidović koji su je prozivali zbog dvostrukih mjerila i ideološke pristranosti u zaštiti ljudskih prava, što je oporba ocijenila kao još jedan udar na ljudska prava, jučer je u Saboru s 63 glasa protiv, 49 za i četvero suzdržanih palo njezino Izvješće o radu za 2015.

Dražen Bošnjaković jedini je HDZ-ovac koji ga je podržao. Ali - zabunom, kako je priznao, “nisam razumio kakav je stav mog Kluba, ovo nije znak nikakvih političkih preslagivanja”.

Izvještaj Lore Vidović i uvertira u njezinu smjenu prvi put je u Saboru izazvala oštru podjelu među mostovcima: Ines Strenja Linić, Jasna Matulić i Ivica Mišić glasali su protiv, Miro Bulj, Mario Klobučić i Ružica Vukovac bili su suzdržani, Ivana Kovačića nije bilo, a ostali su podržali Izvješće.

Burno je reagirao šokirani Furio Radin. - To je nečuveno. Molim stanku odmah! - vikao je Radin, upozoravajući kako je to prvi put u povijesti Sabora da pada izvješće pučke pravobraniteljice. No, poslije se pred novinarima ispravio - sredinom devedesetih nije prošlo izvješće Branka Banca, ali zato što 'nije imao nikakav rad iza sebe, samo izvješće o jednom napadu, jednoj političkoj stranci, od 40 stranica, a ne zbog kritičkog mišljenja. To je katastrofa'. Šef Sabora Željko Reiner tvrdio je da bi bilo neprihvatljivo da mu da stanku usred glasanja.

13 posto više predmeta

Izvješće Lore Vidović pokazalo se kao mračna obdukcija hrvatskog društva koja razotkriva rastuću diskriminaciju u svim segmentima, od ljudskih, preko političkih do socijalnih prava. Zbog toga je Ured lani imao 13 posto više predmeta u odnosu na 2014. godinu, ali čak 80 posto više od 2012. te dva milijuna kuna više troškova nego 2011. godine. A sama rasprava među zastupnicima dokazala je tužan raskorak u poimanju prava između vladajućih i oporbe.

- Gospodine Bauk, kud ste pametni, kud ste pomali i zgođušni, da ste još malo i dobronamjerni prema hrvatskom narodu, to bi bili rezultati za svemir'. Tako je HDZ-ovac Stevo Culej u četvrtak prozvao SDP-ovca Arsena Bauka, koji je upozorio na potrebu destigmatizacije srpskog jezika i ćirilice, rekavši da je “pod okriljem noći naložio uvođenje ćirilice u Vukovaru i unio nemir”. Nije mu ni Bauk ostao dužan: “Evo, već tri, skoro četiri mjeseca je ova narodna Vlada na vlasti, a dvojezične ploče još su tamo. Pa ako je to nezakonito, što ih Vlada nije skinula?!”

Gordana Rusak upozorila je da više od petine studenata dolazi iz obitelji s primanjima do 1500 kuna po članu obitelji. Također, u Hrvatskoj živi 120 tisuća starijih od 65 godina koji ne primaju mirovinu, a tek ih je 6122 ostvarilo pravo na minimalnu naknadu.

Uvršten i opoziv

HDZ-ovac Josip Borić zamjerio je pravobraniteljici što “nije štitila HDZ od napada Milanovića kad ih je proglasio polusvijetom, a odšutjela je i pretvaranje HNK u pozornicu za političku provokaciju”. Lora Vidović upozorila je da je “većina je ta koja ima moć, ona određuje društvene norme i zato prava manjine ne treba gledati kao ugrozu prava većine”. L. Vidović odbacila je ideju da “sudjeluje u političkoj debati i arbitrira tijekom kampanje”.

Nisu uvažili njezine argumente. Srušili su Izvješće i potom na dnevni red uvrstili zahtjev za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, o čemu se rasprava mora provesti u sljedećih 30 dana, kao i SDP-ovu interpelaciju o švicarcu i interpelaciju o reguliranju rada na određeno vrijeme koju je pokrenuo Radimir Čačić. Potom su se razbježali i neće ih biti do 1. lipnja - zbog jednog dana praznika Tijelova sljedeći četvrtak proglasili su cijeli tjedan slobodnim. A kratka anketa koju su novinari proveli među zastupnicima pokazala je i da mnogi ne znaju što taj blagdan znači.
“Budući da će 30. svibnja biti svečana sjednica, molim vas da počistite svoje stolove”, zamolio ih je Reiner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:09