IZJEDNAČENI REZULTATI HDZ-A I SDP-A

UŽIVO IZ STOŽERA HDZ-A: Delirij u središnjici stranke: 'Ovo je fantastično, iako smo svjesni da će se rezultati mijenjati'

 Foto: Damjan Tadic/HANZA MEDIA

23.40 - Ivana Maletić kaže kako su spremni na razgovor s Mostom.


- Spremni smo na dogovor i razgovor. Nova vlada treba se temeljiti na suradnji i partnerstvu, ne smije biti nikakvih uvjetovanja i ucjena, jer ako je to temelj buduće Vlade onda nema dobrog rješenja za Hrvatsku. Tako da očekujem partnerstvo - rekla je Maletić, ali nije odbacila mogućnost koaliranja i s drugim strankama.


- Stavit ćemo sve karte na stol. Nas cilj su poslovi, kvalitetne mjere koje moraju biti odrađene što prije. Bez toga ne želimo ulaziti u nikakve razgovore - kaze Maletić.

-----------------------

NOVO 23.10 - Tehnički ministar Zlatko Hasanbegović kaže da nije nimalo iznenađen dosadašnjim rezultatima.

- Oni se podudaraju s mojim očekivanjima. Preferencijalni glasovi? Nevažno je kako stojim, jedino je važno da je HDZ pobjednička stranka.

Hasanbegović ne dvoji da će HDZ s Mostom formirati novu vladu.

- - Osobno sam imao odličnu suradnju s Mostovim ministrima, a buduća hrvatska Vlada će predstavljati nastavak svega dobroga iz naše suradnje. Ja u Vladi? O tome ćemo razgovoriti, ključno je da nastavimo razgovore s Mostom. Mi zajedno ipak činimo kralješnicu te Vlade.

Na kraju se Hsanbegović osvrnuo na svoju suradnju s Plenkovićem, ali i s hrvatskim 'kulturnjacima'

- Neutemeljene su bile špekulacije da će me se Plenković odreći. Također, protiv mene se vodila klevetnička kampanja koja je dosad nezabilježena u hrvatskoj političkoj povijesti, bila je temelja na notornim lažima. Svi koji me znaju poznaju, svjesni su da sam otvoren za dijalog i suradnju sa svima.

-----------------------

NOVO 23.00 - Smanjenje prednosti nije previše narušilo atmosferu u HDZ-u. Davor Božinović nije izgledao previše zabinuto.

- Tijekom cijele kampanja govorili smo da smo otvoreni za razgovore sa strankama koje su nam po programu i svjetonazorski bliske. Dakle, Most...

Inače, atmosfera na Trgu žrtava fašizma je i dalje dobra. Među odabranom društvu je i glumac Robert Kurbaša.

Matija Boltižar

--------------

NOVO 22.10 - Prvi neslužbeni rezultati izazvali su delirij u središnji HDZ-a. Slavlje je već počelo, iako su svjesni da je obrađeno malo biračkog tijela. Goran Marić nije skrivao zadovoljstvo, ali ipak je pokušao stišati euforiju.

- Sjajne vijesti, ali još malo bih pričekao. Ovo je zasada fantastičan rezultat, iako sam svjestan da će se rezultat promijeniti. Po mom mišljenju, imat ćemo tri mandata više. Imamo odličan koalicijski potencijal, a i odličnu startu poziciju.

- Ljudi u urbanim sredinama su počeli glasati u HDZ. Očito su preopoznali da smo novi vjetar u hrvatskoj politici.

Zagreb, 110916. 
Trg zrtava fasizma.
Izvanredni izbori 2016. Slavlje u stozeru HDZ-a nakon prvih nesluzbenih rezultata Drzavnog izbornog povjerenstva. 
Foto: Goran Mehkek / CROPX
Goran Mehkek / CROPIX

--------------------------------------

21:42 - Velika gužva je stožeru HDZ-a, došli su brojni članovi što poznati, što nepoznati. Svi se skupljaju na prvom katu, a u jednom trenutku su zaštitari branili ulaz nekim manje istaknutim članovima, jer nije bilo mjesta.

--------------------------------------

NOVO 21:20 - U sjedište HDZ-a stigli su Slavonci odjeveni u narodnim nošnjama . Ponijeli su kiflice, suhomesnate proizvode te glazbene instrumente, kako bi pozdravili 'budućeg premijera Plenkovića'.

--------------------------------------

20:55 - Gordan Jandroković u razgovoru za N1 izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa.

- Bilo je jasno i prije izbora da se neće moći bez Mosta. To nije konačni rezultat, očekujem da ćemo biti relativni pobjednik, pogotovo nakon rezultata iz inozemstva. Scenarij je onakav kakav smo i očekivali, ali i tu je i drugo poluvrijeme...

Jandroković kaže da pregovori s drugim strankama već večeras. Ponajprije s Mostom.

- Treba sačekati službene rezultate i vrlo brzo ćemo ostvariti kontakte s drugim strankama. Već možda večeras, da nam se ne ponovi ono od prošle godine..

Glavni tajnik HDZ-a kaže da sljedeća Vlada neće biti nestavilna kao ona prošla.

- Onakva Vlada imala je ogroman potencijal da bude nestabilna, pogotovo sa nestranačkim premijerom. Plenković je dobio i stranački legitimitet, ali i kroz ove izbore. On mora biti premijer. Tražimo partnere, a nadam se da će sa strane Mosta biti više razboritosti. Onaj koji osvoji većinu, taj mora dati premijera.

Uvjeti Mosta?

- Od onih sedam uvjeta može se razgovarati, ali o nekima treba malo dulje pregovarati.

Jandroković nije baš optimist kada je upitan o mogućnosti suradnje s Živim zidom.

- Živi zid? I na prošlim izborima smo trebali tražiti nove partnere, tako i sada. Spremni smo razgovarati sa svima. Koliko vidim i čujem Živi zid želi biti kontrolor, a ne sudjelovati u Vladi. Nema siganala da su spremni za razgovore.

Velika koalicija?

- Neće biti potrebe za velikom koalicijom!

--------------------------------------

NOVO 20:15 U stožer HDZ-a stigao je i predsjednik stranke Andrej Plenković koji je u prolazu kratko komentirao "da je atmosfera dobra, da su vodili pozitivnu kampanju i da su zadovoljni'.

'Vidjet ćemo, samo polako. Došao sam vas samo pozdraviti, da vidim da je dobra atmosfera. Imali smo sjajnu kampanju, mi smo happy', - osvrnuo se Plenković na rezultate anketa.

Upitan zna li koliko je preferencijalnih glasova dobio u svojoj izbornoj jedinici odgovorio je kako je on nebitan kao pojedinac, već činjenica da je HDZ najjača stranka.

S njim je došla i Ivana Maletić te Milijan Brkić. U stožeru vlada pozitivna atmosfera, kalkuliraju se mandati, ali su svi uvjereni u pobjedu.

--------------------------------------

Milijan Brkić pak ne misli da je išta riskirao 14. mjestom na listi HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici:

- Meni je bilo čast da budem na listi HDZ-a, bio sam uz narod i dao sve ode sebe, a HDZ je opet pokazao svoju snagu. Mi smo najjača stranka, s najviše mandata, a Andrej Plenković će biti novi premijer.

Na pitanje tko će im biti partneri, Brkić je odvratio da će vidjeti nakon službenih rezultata kad počnu izbori. O svojoj političkoj budućnosti je rekao da ako dobije preko 10 posto glasova u svojoj jedinici, sigurno će biti zastupnik u Saboru.

-------------------------------

U HDZ-u je neka značajnija reakcija na izlazne ankete zasad izostala, s dosta opreza se gleda na rezultate.

Ispred stranke je ankete komentirao Davor Ivo Stier:

- Mislim da treba još pričekati prave rezultate, ali ankete pokazuju da je HDZ dobio sam i više nego kad je izlazio sa širokom koalicijom.

- Očekujemo pobjedu i u XI. izbornoj jedinici, a mislim da ove brojke pokazuju tendenciju da je HDZ samostalno daleko iznad bilo koje druge stranke, a s druge strane SDP s partnerima nije uspio složiti potrebnu sinergiju.

Tko su vam prioritetni partneri u sastavljanju koalicije - pitala je novinarka, no Stier nije dao konkretan odgovor: - Nakon izbora bit ćemo otvoreni za razgovore s drugim političkim opcijama, a jasno je da HDZ možda ima i najjači koalicijski potencijal.

- Prema izlaznim anketama HDZ je najjača stranka i prolazi bolje nego na prošlim izborima, a izašli smo samostalno dok je SDP s koalicijom jednak kao i prošle godine - kazao je Željko Reiner.

Gordan Jandroković komenitirao je kako je došlo do promjene u stranci i da su to očito građani prepoznali.

- HDZ je prije mjesec i pol dana bio na 20 posto i sve što smo od tada ostvarili je produkt našeg rada. Bili smo korektni prema svojim partnerima, kao i prema svojim političkim suparnicima. Ponašali smo se fer tijekom cijele kampanje i ovo je duh novog HDZ-a, sto su građani očito prepoznali.

Oleg Butković kazao je kako su ovakav rezultat očekivali.

- Ovo je rezultat koji smo očekivali i koji je bolji nego prošle godine. Treba još pričekati i dijasporu, ali i službene rezultate, no prvi doticaj s rezultatima je jako povoljan i mi smo jako zadovoljni - kazao je.

U sobi za novinare su bili pripadnici mladeži HDZ-a, a nakon prvih anketa spustili su se i ostali političari. Nije bilo nikakvog oduševljenja, ali svi su potiho ponavljali kako treba čekati dijasporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:29