IZBJEGLIČKA KRIZA

UŽIVO: IZBJEGLICE ZAHVALILE HRVATSKOJ Razvili transparente 'Thank you from our heart' pa skandirali 'Croatia! Croatia!'; BREGANA Migranti blokirali prijelaz, traže da ih se pusti. Promet prekinut.

 AFP

Prema podacima koje je hrvatski MUP objavio u subotu poslijepodne, u Hrvatsku je dosad pristiglo gotovo 27 tisuća migranata.

AKTUALNA ZBIVANJA O IZBJEGLIČKOJ KRIZI IZ MINUTE U MINUTU PRATITE UŽIVO NA PORTALU JUTARNJI.HR









U Austriju je u subotu prema policijskim podacima ušlo najmanje 10.000 izbjeglica, dok je po procjeni lokalnog Crvenog križa, koju prenosi agencija APA, ta brojka veća za dvije do tri tisuće ljudi.

Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je za APA-u da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 migranata.

Zamjenik šefa policije u austrijskoj pokrajini Gradišće Christian Stella rekao je istoj agenciji da ih Mađarska nije dovoljno upozorila na novi izbjeglički val.

BBC prenosi da Mađarska koja je izbjeglice usmjerila prema Austriji optužuje Hrvatsku za kršenje europskih pravila jer sve migrante nije registrirala, iako izvori te medijske kuće tvrde da ih nije registrirala ni Mađarska.

KRONOLOGIJU SVIH SUBOTNJIH DOGAĐAJA POGLEDAJTE OVDJE

Jedan migrant koji je došao u austrijski grad Heiligenkreuz iz Mađarske izjavio je za Associated Press da se osjeća kao da je ponovno rođen te da je važno jedino da je konačno stigao na sigurno, prenio je BBC.

Kao što smo javili, Mađarska je u subotu dovršila postavljanje bodljikave žice duž 41 kilometar granice s Hrvatskom.

Tamošnje je ministarstvo obrane u subotu pozvalo na mobilizaciju pričuvnog sastava vojske.

Istovremeno, na jednoj od glavnih prometnica u okolici Nagykanizse u blizini granice s Hrvatskom viđen je konvoj vojnih vozila.

Foto: AFP

Foto: AFP

Foto: AFP

Hrvatski je MUP u subotu priopćio da je tijekom dana iz Tovarnika prema mađarskoj granici otišlo 28 autobusa s migrantima, koji se prevoze i vlakom pa ih je oko tisuću prevezeno sa željezničkog kolodvora u Tovarniku. U MUP-u kažu kako je priljev migranata i dalje velik, što se očekuje i u narednom razdoblju. Novinar časopisa Time u nedjelju je ujutro iz Tovarnika objavio snimku na kojoj se vidi da na tamošnjem željezničkom kolodvoru i dalje vlada velika gužva, a novi migranti neprekidno pristižu kroz polja iz Srbije.

Svi čekaju vlak, ali ne znaki kada bi sljedeći mogao doći. Neki su podigli šatore, ali velika većina ih sjedi na tračnicama i oko njih. Premda je na kolodvoru sigurno nekoliko tisuća ljudi, čuje se samo žamor od uobičajenih razgovora, nikakvih incidenata nema.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom trenutno čeka oko 700 osoba.

Također, MUP je objavio da istražuje iskorištavanje nastale krizne situacije s izbjeglicama i najavio podizanje prijava nakon informacija da se migranti prevoze u neregistriranim vozilima ili im se prijevoz naplaćuje preskupo. "Napominjemo da se pojavljuju slučajevi prijevoza migranata, bilo taxi ili drugim vozilima te slučajevi u kojima se krše zakonski propisi na način da se ljudi prevoze neregistriranim vozilima za prijevoz ili da se taj prijevoz naplaćuje višestruko nego što je propisano cjenikom i na taj način iskorištava nastala krizna situacija. Policija u tim slučajevima provodi kriminalistička istraživanja i podnijet će odgovarajuće prijave", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Slovenski predsjednik Borut Pahor razgovarao je u subotu s nekoliko svjetskih čelnika o problematici izbjegličkog vala u regiji kao općeeuropskom, ali i svjetskom pitanju, priopćeno je iz Pahorova ureda. U priopćenju se navodi da je slovenski predsjednik o tome u odvojenim telefonskim razgovorima pričao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, glavnim tajnikom UN-a Banom Ki Moonom i drugim čelnicima. Slovenski predsjednik i glavni tajnik UN-a složili su se da dimenzije sadašnje izbjegličke krize zahtijevaju hitnu reakciju Europe i međunarodne zajednice, dok je s hrvatskom predsjednicom razgovarao o regionalnoj izbjegličkoj krizi.

Slovenski premijer Miro Cerar u subotu je u Novom Mestu pohvalio rad slovenske policije i drugih organa, a u razgovoru s novinarima potvrdio da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, s kojim je telefonski razgovarao i u petak i u subotu. "Slovenija u sadašnjoj situaciji mora pokazati solidarnost, ali uz tako velik broj stranih osoba u zemlji važno je nastaviti provedbu pokrenutih mjera", kazao je Cerar u gradiću čija je policijska uprava zbog blizine granice najangažiranija u rješavanju situacije s priljevom velikog broja migranata. Ocijenivši da građani od vlade očekuju da održi red i sigurnost, Cerar je ponovio stajalište da Slovenija mjerama na granici brani i druge države unutar schengenskog prostora, izrazivši uvjerenje da će za takvu politiku dobiti potporu u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:55