IZBJEGLIČKA KRIZA

UŽIVO: NJEMAČKI ZASTUPNIK 'Hrvatska je korektna, ali treba zadržati izbjeglice neko vrijeme. Njemačka će ih primiti milijun, ali ne može sve odmah. A ova kriza potrajat će još barem godinu dana'

Prema posljednjim podacima koje je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, u Hrvatsku je ušla 21 tisuća migranata
 Vlada RH, Robert Fajt / CROPIX, Tomislav Krišto / CROPIX

AKTUALNA ZBIVANJA PRATITE UŽIVO NA PORTALU JUTARNJI.HR









OVDJE POGLEDAJTE KRONOLOGIJU SVIH JUČERAŠNJIH DOGAĐAJA.

U potpunosti je uspio plan "B" hrvatske Vlade, poručio je u petak navečer potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, izjavivši u Tovarniku kako smještaj izbjeglica u Čepinu i Belom Manastiru više nije potreban, jer su tamošnji prihvatni centri oformljeni za prihvat migranata potpuno prazni. "U ovom trenutku još oko dvije tisuće ljudi na kolodvoru u Tovarniku čeka ukrcaj u vlakove i autobuse te očekujem da ćemo do ponoći kompletno raščistiti i tu situaciju", kazao je Ostojić novinarima, istaknuvši da je na graničnom prijelazu Goričan primljeno više od 40 autobusa iz Zagreba s izbjeglicama koje su prevezene u Mađarsku.

U međuvremenu, više stotina izbjeglica u petak navečer nastavilo je prosvjed na ničijoj zemlji između graničnog prijelaza Harmica i slovenskog graničnog prijelaza Rigonce, zahtijevajući od Slovenije da ih propusti prema njihovim odredištima u zemljama zapadne i sjeverne Europe. Izbjeglice su iz Sirije, Iraka, Afganistana, Pakistana, pa i afričkih zemalja. Gotovo svi žele u Njemačku, a neki i u Nizozemsku. Slovenska je policija nešto prije 22 sata sprejem za rastjerivanje intervenirala na najagresivniju skupinu izbjeglica, kojih se više od 500 samo nalazi na ničijoj zemlji, tražeći od Slovenije da ih pusti preko granice. Nakon što je policija upotrijebila sprej, došlo je do naguravanja između slovenskih policajaca i izbjeglica, no većih izgreda nije bilo. U toj policijskoj intervenciji je uz izbjeglice spreju bilo izloženo i nekoliko aktivista, koji su se okupili na graničnom prijelazu kako bi također od Slovenije tražili da izbjeglice pusti na svoj teritorij.

Pritisak migranata na slovensku granicu sve je veći. Upitan je smještaj većeg broja migranata jer se općine uz granicu nisu odazvale prema očekivanju i ponudile više kapaciteta, izjavio je Darko But iz slovenske uprave za zaštitu i spašavanje za Slovensku televiziju. But je rekao da uz uvjet dodatnih kapaciteta Slovenija može primiti 8 do 10.000 migranata, ali nije želio odgovoriti na pitanje može li u u Sloveniji doći do situacije kad više neće izdržati i kad će morati zatražiti pomoć drugih država i EU ili uspostaviti migrantski koridor.

Slovenija bi ukoliko pritisak migranata postane prevelik mogla dogovoriti s državama koje su im ciljevi o otvaranju koridora, rekao je u petak slovenski premijer Miro Cerar. "Ako pritisak izbjeglica bude prevelik, onda ćemo se s državama koje su ciljna destinacija izbjeglica, na razini EU dogovoriti o prelasku izbjeglica", kazao je Cerar na konferenciji za novinare nakon sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. Komentirajući izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je u četvrtak najavio rješavanje problema vala migranata u Hrvatskoj njihovim upućivanjem prema Sloveniji i Madžarskoj, Cerar je izrazio žaljenje zbog takve politike. "Hrvatska je vrlo brzo pustila da joj izbjeglička kriza izmakne kontroli", kazao je Cerar.

MUP: 'Hrvatski policajci nisu bili uhićeni'

Iz Ministarstva unutarnjih poslova u petak navečer su kao neistinite opovrgnuli informacije mađarskih medija da su hrvatski policajci uhićeni u Mađarskoj. "S obzirom da pojedini mediji objavljuju informacije o navodnim uhićenjima hrvatskih policajaca u Republici Mađarskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještava javnost da se radi o neistinitoj informaciji", priopćili su iz MUP-a.

Grabar-Kitarović zahtijeva angažman vojske

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu poslije ponoći u Osijeku da je izbjeglička kriza u Osječko-baranjskoj županiji trenutno pod kontrolom, zahvaljujući tome što je zaustavljen priljev migranata preko granice. No zbivanja pokazuju kako Hrvatskoj definitivno treba sustav domovinske sigurnosti, rekla je presjednica. Nakon sastanka s članovima županijskog stožera Zaštite i spašavanja Grabar-Kitarović je istaknula problem nedostatka komunikacije i koordinacije na terenu, te potrebu sustavnog pristupa tom problemu na političkoj i logističkoj razini. Potrebno je jedno tijelo za koordinaciju aktivnosti na područjima kretanja migranata, Hrvatskoj definitivno treba sustav domovinske sigurnosti, poručila je predsjednica. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izvijestio je da je stanje u ovoj županiji već nekoliko sati pod kontrolom i u trenutku održavanja sastanka u županiji se nalazilo samo pet izbjeglica u Čepinu.

Predsjednica Grabar-Kitarović sinoć je nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, održanog nakon svečanosti otvorenja 50. Vinkovačkih jeseni, ocijenila stanje na terenu gorim nego se mislilo i izrazila mišljenje da će biti neizbježan angažman Hrvatske vojske. Naglasila je da pritom ne misli samo na uključivanje vojske duž granice, nego u cijelome području. Grabar-Kitarović smatra da treba "uvesti red na terenu, ne samo kontrolu nad granicom, nego i kontrolu nad ljudima", navodeći da migranti nekontrolirano idu iz naselja u naselje. "Doista želimo svima pomoći, ali prije svega želimo zaštititi građane, osigurati svima uvjete za normalan život, kao i stabilnost hrvatske države", poručila je predsjednica i dodala da se u sljedeća dva dana očekuje dolazak još 40.000 ljudi.

Juncker razgovarao s Milanovićem, ponudio pomoć

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean Claude Juncker razgovarao je telefonski u petak navečer s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem o izbjegličkoj krizi i izazovima s kojima se sučeljava hrvatska vlada i Europska unija i ponudio tehničku i logističku pomoć, priopćili su iz Ureda premijera RH. Juncker je potvrdio svoju osobnu potporu i ponudio tehničku i logističku pomoć Europske unije. Složili su se da se prema izbjeglicama, koji traže zaštitu od rata, terora i opresija, treba ponašati s punim ljudskim dostojanstvom i u skladu s zajedničkim europskim vrijednostima, te naglasili potrebu da sve članice EU potpuno poštuju europske zakone. Također su istaknuli potrebu jačanja zaštite vanjskih granica EU, kao i pomoći susjednim zemljama za brzi napredak operativne solidarnosti između članica u uvjetima izbjegličke krize, na temelju inicijativa i prijedloga EK dogovorenih u prošlome tjednu. Na sastanku ministara unutarnjih poslova EU najavljenom za sljedeći utorak dogovorit će se najsvrsishodnije i najbrže operativne europske mjere.

Pritisak migranata na slovensku granicu sve je veći, a slovenska policija je na prijelazu Harmica s Hrvatskom protiv njih upotrijebila suzavac. Upitan je smještaj većeg broja migranata jer se općine uz granicu nisu odazvale prema očekivanju i ponudile više kapaciteta, izjavio je Darko But iz slovenske uprave za zaštitu i spašavanje za Slovensku televiziju. But je rekao da uz uvjet dodatnih kapaciteta Slovenija može primiti 8 do 10.000 migranata, ali nije želio odgovoriti na pitanje može li u u Sloveniji doći do situacije kad više neće izdržati i kad će morati zatražiti pomoć drugih država i EU-a ili uspostaviti migrantski koridor. Slovenski mediji javljaju da je u petak navečer najnapetije na graničnim prijelazima s Hrvatskom na Bregani i Harmici, gdje u Sloveniju želi ilegalno želi ući više stotina izbjeglica. Slovenska redovna, specijalna i pričuvna policija su uključeni u sprječavanje njihova ulaska, a na prijelazu Harmica gdje je slovenska policija blokirala most preko kojega su izbjeglice željeli ući u Sloveniju policija je na slovenskoj strani upotrijebila i suzavac, javila je Slovenska televizija.

Beč zaoštrio stav prema migrantima

Austrija zadržava pravo da ne dopusti ulazak migrantima ako oni ne žele podnijeti zahtjev za azil, rekao je u petak glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, što znači da je Beč zaoštrio stajalište nakon što je Mađarska prebacila stotine migranata u blizinu svoje granice s tom zemljom. Austrija je u srijedu uvela strože granične kontrole ne bi li usporila priljev migranata na svoj teritorij, ali i poručila da ih neće vraćati u Mađarsku, nakon što je slične mjere u nedjelju uvela Njemačka.

"Pravni okvir dopušta mogućnost vraćanja migranata, zabrane ili dopuštanja ulaska", rekao je glasnogovornik ministarstva. Glasnogovornik mađarske policije rekao je ranije da se migrante, koje je u Mađarsku poslala Hrvatska, prevozi autobusima s granice do dviju mađarskih registracijskih točaka u Szentgotthardu i Vamosszabadiju, u blizini austrijske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:20