NITKO NE TRUJE PSE

UZNEMIRUJUĆA OBAVIJEST O TROVANJU PASA BILA JE LAŽNA UZBUNA 'Grozno se osjećam, pretjerala sam, žao mi je...'

Mala općina Brinje, koja se nalazi između Senja i Ogulina, dospjela je u interes medija zbog komedije zabune koja se u njoj odigrava.

Protuzakonita obavijest o trovanju pasa, uplakana komunalka koja ju je napisala i velika ljubiteljica životinja tvrdi da je to zabuna, a općina se ograđuje i najavljuje sankcije. Dok su se mnogi aktivisti uznemirili, tražeći da se trovanje zaustavi, lokalni akteri tvrde da stvari nisu kakvima se čine.

U općini se, naime, jučer pojavila uznemirujuća obavijest. Ona stanovniištvu daje do znanja da je u tijeku akcija uklanjanja pasa lutalica, a svi se vlasnici pasa upozoravaju da svoje životinje drže u dvorištima, kako ne bi bile otrovane. Dopis potpisuje lokalno komunalno redarstvo, koje u nastavku natpisa poziva mještane da im jave ukoliko negdje primjete psa lutalicu. Natpis je šokirao širu javnost, s obzirom da je usmrćivanje životinja zabranjeno Kaznenim zakonom, koji za to djelo propisuje zatvorsku kaznu, dok Zakon o zaštiti životinja propisuje za pravnu osobu novčanu kaznu do 100 tisuća kuna. Iako su se aktivisti podigli na noge, tvrdeći kako je očito riječ o općini koja je ostala u srednjem vijeku, ispostavilo se da iza obavijesti ne stoji komunalno redarstvo spremno usmrtiti napuštene životinje. Dapače, tvrdi nam komunalna redarka koja potpisuje obavijest, riječ je o nesporazumu.

- Nijednu životinju nikad nismo ubili, niti nam je to namjera. Samo sam htjela zaplašiti jednog vlasnika pasa. Naime, svi stanari Lovačke ulice slobodno puštaju pse da lutaju naokolo. U blizini je jezero, na koje često dolaze djeca na izlet. Jedna učiteljica mi je najavila izlet i zamolila me da razgovaram s vlasnicima pasa, da tog dana kad djeca dolaze ne puštaju pse. Obišla sam sve kuće u ulici i razgovarala s ljudima, ali vlasnika četiri velika psa nisam pronašla. Oni stalno šeću ulicom i opasni su. Zato sam postavila obavijest, s ciljem da ga uplašim, da ne pušta pse vani - kaže uznemirena Marija Vranić, komunalna redarka.

Tvrdi kako ju je bura negodovanja koja se nakon njene obavijesti podigla u javnosti vrlo uznemirila. Za sebe kaže da je velika ljubiteljica životinja - kod kuće ima pet pasa i četiri mačke, a donedavno je imala i srndaća. U vrijeme parenja ga je pustila u šumu, gdje je ostao. Životinje voli čitav svoj život i svi znaju da nikad ne bi mogla ozlijediti neku od njih, tvrdi.

- Komunalno redarstvo nikad ne bi usmrtilo životinju. Grozno mi je što sam se našla u ovakvoj situaciji i žao mi je zbog svih neugodnosti koje sam učinila. Bila sam nesmotrena i žao mi je zbog toga - kaže Vranić.

U Općini su se, nakon poziva medija, odmah ogradili od obavijesti koja se pojavila. Načelnik Općine utvrdio je kako je komunalka postupala samoinicijativno, bez konzultacije s nadređenima, ali i bez ikakvog kontakta s veterinarskom ambulantom Brinje. Zbog toga se od spore obavijesti ograđuju. Ispričavaju se zbog ponašanja Marije Vranić, koje nazivaju "nedoličnim i nepromišljenim".

- Protiv komunalnog redara će se pokrenuti postupak zbog teške povrede službene dužnosti i nanošenja štete ugledu službe. Općina Brinje ne stoji iza te obavijesti, a dokaz tome je sklopljeni ugovor s Veterinarskom ambulantom iz Rijeke, koja hvata i zbrinjava napuštene životinje - kaže načelnik Brinja Zlatko Fumić.

Javnost su na oglas upozorili Prijatelji životinja, koj smatraju da situacija ipak nije bezazlena. Iako se životinje neće usmrćivati na ulicama, smatraju kako su sankcije za osobu koja je obavijest napisala nužno potrebne.

- Onaj tko obaviještava javnost mora stajati iza onoga što piše i odgovarati za to. Nije ovo nova situacija, a pokazuje samo koliko institucije ne poznaju zakone ove zemlje. U svakom slučaju, nije ni općina Brinje nedužna: možda se napuštene životinje ne ubijaju na ulicama, ali su sklopili ugovor sa šinterajem, koji ih ubije ako u roku od 60 dana ne pronađu udomitelja. Sigurno je da općina nije razradila programe udomljavanja i edukacije, što im zakoni propisuju - tvrdi Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:03