HOROR KOD IVANIĆ-GRADA

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: FARMA UŽASA MLADOG JASTREBA Od gladi poludjeli psi na smrt izgrizli kobilu

Životinje rijetko hrani, vjerojatno ih drži samo radi poljoprivrednih poticaja. Kada mu se žalimo, on nam govori da ga tužimo, kažu susjedi

Jeziva videosnimka na kojoj dva psa sluđena od gladi razdiru i jedu utrobu i vrat jednog od konja na imanju Branka Borkovića Mladog Jastreba osvanula je jučer na internetu.

Borković, čija se farma nalazi u Prečnom kod Ivanić Grada, inače je predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača Hrvatski posavac, ali i umirovljeni brigadir HV-a i zapovjednik obrane Vukovara, zbog čega je dobio nadimak Mladi Jastreb, kao nasljednik Mile Dedakovića Jastreba. Prošle je godine postao predsjednik A-HSS-a, političke stranke koja je i ove godine osvojila nekoliko općinskih mandata na lokalnim izborima diljem Zagrebačke županije.

Strava na YouTubeu

Na snimci s njegove farme koja je procurila na YouTube vide se konj i kobila povezani bijelim krpenim konopom oko stražnjeg dijela trupa. Konj se kako-tako drži na nogama, no kobila je prednjim dijelom tijela na zemlji, dok je samo zbog konopa osovljena na stražnje noge. Čitavo vrijeme bezuspješno pokušava podići glavu dok joj dva psa grizu utrobu i vrat.

Psi su pritom u vidljivo lošem stanju. Jedan od njih toliko je izgladnio da mu stravično vire rebra, a želudac se toliko uvukao da ga uopće nije moguće vidjeti. Psu je potrebno nekoliko tjedana izgladnjivanja da bi tako izgledao, što svjedoči o uvjetima u kojima je Borković držao svoje “ljubimce” na farmi. Psi su pritom toliko zaokupljeni da se niti ne obaziru na osobu koja je snimku, dugačku gotovo 9 minuta, napravila i postavila na internet.

Ekipa Jutarnjeg lista jučer je posjetila Prečno. Borkovića u vrijeme našeg posjeta nije bilo na farmi niti u obližnjoj obiteljskoj kući u čijem se dvorištu odvijala drama. No, od susjeda smo doznali da je riječ o događaju otprije otprilike sedam dana.

Policiju izbjegne

- Konj je njištao kao lud. Pokušali smo otjerati pse, ali vidjelo se da su bijesni i ludi od gladi. Nismo se usudili ući u dvorište - kažu nam Borkovićevi susjedi. Dodaju da Mladi Jastreb konje drži već petnaestak godina.

- Životinje rijetko hrani, vjerojatno ih drži samo radi poljoprivrednih poticaja. Konji su često gladni pa uništavaju ogradu i naše usjeve. Kada mu to kažemo, on nam govori da ga tužimo. Svi znaju sve što se događa, policija je ovdje bila barem deset puta, ali kad god oni dođu, Borkovića nema u kući. Svi smo mi bili u ratu, ne samo on, ne može se tako ponašati - dodaju.

Golema Borkovićeva farma već na prvi pogled djeluje zapušteno. Konji su okupljeni oko malo sijena, a svinje šeću blatom. Nitko se o životinjama ne skrbi. Pasa u vrijeme našeg dolaska nije bilo i ne zna se u kakvom su stanju. Pa iako se katastrofalno stanje pasa i konja na farmi vidi na snimci na prvi pogled, Borković nas je jučer uvjeravao da je za sve to kriv netko drugi.

- Evo, upravo sam na farmi s policijom, provodimo istragu. Netko mi je ubio ždrebicu. Očito ju je netko gađao nečim pa je pala - kaže Borković.

Šutio je o tome zašto su psi toliko izgladnjeli da su nasrnuli na ozlijeđenu kobilu, kao ni komentirati činjenicu da se na snimci jasno vidi kako doslovce trgaju komade mesa s nje. Uporno je ponavljao da je žrtva nečije mržnje.

- I na Uskrs su mi ubili osam konja, otrovali su ih. Režu mi žice na farmi kako bi konji pobjegli. Pokušavaju me uništiti - rekao nam je Borković. Na teren su jučer izašli i djelatnici Veterinarskog ureda Ivanić Grad.

Najava novog nadzora

- Konj se ne nalazi u dvorištu farme, kako je prikazano na snimci - kažu u Ministarstvu poljoprivrede, dodajući da će danas obaviti još jedan nadzor s policijom i veterinarima. Voditelj uzgoja pri Središnjem savezu uzgajivača, veterinar Ivan Šubek “Bio sam na Borkovićevoj farmi lani u jesen, tada nisam vidio da psi jedu konje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:14