ZABRINJAVAJUĆI TREND

Uznemirujući podaci o broju ovisnika u Hrvatskoj: ‘I covid-19 je tu umiješao svoje prste...‘

Eksperimentiranje počinje sa 16,8 godina, a prosječna dob osoba koje dolaze prvi put na liječenje zbog uporabe droga je 29,8

Udruga Zjednica Susret prva je hrvatska udruga koja se bavi tretmanom ovisnosti o drogama, alkoholu i kocki

 

 Danijel Soldo/Cropix/Cropix

S posljedicama korone svijet će se morati nositi godinama. Gotovo da nema segmenta zdravlja u koji covid-19 nije umiješao prste, pa tako i u ovisnosti. Premda se očekivalo da bi broj ovisnika o drogi u pandemiji mogao pasti, zbog na prvi pogled otežane opskrbe, to se nije dogodilo. Kriminalci su vrlo brzo pronašli alternative ‘mostove‘ za plasman droge, poglavito one digitalne i sve se nastavilo po starom. No, premda broj ovisnika raste, to se ne bi moglo reći za liječenje ovisnosti.

Činjenica je da je prema podacima HZJZ-a u prošloj godini u Hrvatskoj registrirano 6078 osoba liječenih zbog ovisnosti, što je gotovo dvije tisuće manje u odnosu na pretpandemijsko razdoblje. Istina, broj liječenih lani je ipak povećan u odnosu na 2020. (5478) i 2021.(5624), ali još je premali s obzirom na broj ovisnika. Stručnjaci su zabrinuti jer se taj podatak ne podudara s onim koji govori o potrošnji droga u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Nove prijetnje

Naime, svjetsko izvješće o drogama za prošlu godinu upozorava na dugoročne trendove i nove prijetnje jer su dostupnost i uporaba na visokim razinama, a povećana digitalna povezanost donijela je novosti u načinu kupovanja i prodaje droga. Značajno se povećava ponuda i potražnja za kokainom, a kanabis se konzumira gotovo na dnevnoj bazi i uz to je sve raznovrsnijeg sastava.

Među liječenim ovisnicima u Hrvatskoj prošle godine najviše je, očekivano, onih ovisnih o opijatima ili 4741, od kojih je 136 bilo prvi put na liječenju. Od svih liječenih 78 posto došlo je na liječenje zbog ovisnosti o opijatima, 11,3 posto zbog kanabinoida, 3,6 posto zbog stimulativnih sredstava, 3,3 posto zbog kokaina, 2,1 posto zbog sedativa te 1,7 posto zbog ostalih sredstava ovisnosti. I dalje je među onima koji su došli na liječenje zbog ovisnosti većina muškaraca, ili 82,5 posto, te 17,5 posto žena, što znači da je omjer 4,7 prema jedan. Prosječna dob liječenih lani je bila 40,8 godina.

Opijatski ovisnici

Eksperimentiranje počinje sa 16,8 godina, a prosječna dob osoba koje dolaze prvi put na liječenje zbog uporabe droga je 29,8 godina. U 2022. u tretmanu su bila i 132 maloljetnika. Što se tiče stope liječenih osoba prema županiji u kojoj stanuju, najvišu stopu imala je Istarska županija (588,3), zatim Zadarska (527,4), Šibenska (467,9), Primorska (434), Splitska (329,8), Dubrovačka (309,1) te Grad Zagreb (271,7). Kao i prošlih godina, najviše liječenih osoba ima završenu srednju školu (65,9 posto), živi s roditeljima (39,1 posto) i nezaposleno je (35 posto).

"Činjenica je da se na liječenje uglavnom dolaze opijatski ovisnici, ali bi s obzirom na to da kontinuirano raste broj ovisnika o kokainu, kanabisu, amfetaminima trebalo očekivati da se i oni više uključuju u taj proces liječenja. U zapadnoj Europi pada broj ovisnika o opijatima na 50 do 60 posto, ali raste broj onih na drugim drogama", objašnjava Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:00