MARIN MRČELA

V.d. predsjednika Vrhovnog suda: ‘Nikome nije u većem interesu da se problem korupcije riješi nego sucima‘

‘Ako je netko naumio primiti novac na protupravan način, niti jedan kontrolni mehanizam ga neće spriječiti‘, smatra Mrčela
Marin Mrčela
 Htv/hrt

Vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela u Dnevniku HRT-a govorio je o stanju u pravosuđu i izboru novog predsjednika Vrhovnog suda.

U novom izvješću Europske komisije o vladavini prava apostrofira se, među ostalim, problem imenovanja predsjednika Vrhovnog suda i u tom kontekstu omalovažavanje sudaca, zatim općenito loša percepcija sudstva, dugotrajnost postupaka, veliki broj neriješenih predmeta. Do kada će trajati loša percepcija hrvatskog pravosuđa - bilo je prvo pitanje.

- Mi imamo neke pokazatelje, a i Europska komisija ih je uočila da ide na bolje, međutim, to još uvijek nije zadovoljavajuće. Morat ćemo napraviti nove stvari. Najveći je problem dugotrajnost postupaka. Znamo što tu treba napraviti, ističe Mrčela u Dnevniku.

Što se tiče dugotrajnosti postupaka, istaknuto je da odvjetnici odugovlače postupke, a problem je i u resursima.

- Zakonska regulativa, svaki postupak mora biti proveden na određeni način. Postoje predmeti koji su opširni i složeni, njih treba riješiti. Postoji i nešto što se zove "obijesno parničenje", a to je da se generiraju postupci koji nisu potrebni, dodaje Mrčela ističući da se radi o radnim sporovima.

- Imate mnogo predmeta koje generira država. Zato što ne žele postupiti po odluci Vrhovnog suda RH i isplatiti 6% plaća zaposlenicima. Tamo gdje je država vlasnik, poput škola ili bolnica. Onda radnici tuže. Takvih predmeta ne bi trebalo biti jer se zna da tih 6% mora biti isplaćeno, dodaje.

'Nisu svi suci savršeni'

Mrčela kaže da nisu svi suci savršeni i da treba raditi na poboljšanju. Ima i procesne discipline i odugovlačenje postupaka te je tu stvar na sucima da reagiraju.

Što se tiče utjecaja politike i raznih ekonomskih skupina na sudstvo, Mrčela kaže da je teško da toga ima.

- Gotovo 70% ljudi misle da politika i političari te ekonomske skupine utječu na suce. Ja nemam podataka, pokazatelja, da bilo koji političar te bilo koja ekonomska grupa utječe na konkretne predmete. Govori se o tzv. političkim predmetima. Volio bih da se pokaže jedan sudski predmet u kojem je odluka donesena pod utjecajem politike ili ekonomskih interesnih grupa.

Novinar HRT-a naveo je primjer trojice osječkih sudaca, a koje se sumnjiče za tešku korupciju. Pitao je Mrčelu do koje se mjere korupcija uvukla u pravosuđe.

- Korupcija postoji u svim dijelovima društva. I u bolnicama, i u javnoj upravi, vjerojatno u medijima. Tako postoji u sudbenoj vlasti. Nikome nije u većem interesu da se taj problem riješi nego sucima. Ako je netko naumio primiti novac na protupravan način, niti jedan kontrolni mehanizam ga neće spriječiti, dodaje ističući da je potrebno Državnom sudbenom vijeću dovoljno resursa za sigurnosnu provjeru sudaca.

Pitanje predsjednika Vrhovnog suda

Što se tiče situacije da trenutno nemamo predsjednika Vrhovnog suda, a što se nikada nije dogodilo u povijesti, Mrčela kaže da je to nova situacija za Hrvatsku.

Treći javni poziv za prijavu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda otvoren je do 6. kolovoza. No pitanje je interesa za tu poziciju.

- Ozračje je takvo da je bilo podcjenjivanja sudaca Vrhovnog suda, ali oni su po znanju i moralnim kvalitetama zaslužili tamo sjediti. Ako je takvo ozračje da se suci podcjenjuju, teško je natjerati ljude da se jave i stave u žrvanj ozračja koji nije pristojan.

Govoreći o tome čime će se baviti dok je vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, Mrčela ističe sljedeće.

- Mislim se baviti poslovima sudske uprave i u poslovima nadzora obavljanja zadaća svih sudaca. Tu želim i veću transparentnost i otvorenost prema medijima, bit će još nekih stvari. Danas mi je prvi dan. Ne tražim 100 dana, ali desetak, 15 dana, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:39